fbpx
Nieuws

In een energieneutraal bouwproject hebben de installaties grote invloed op de uiteindelijke energiebehoefte én op de kosten. Hoe selecteer je al in de ontwerpfase de juiste installaties om de nieuwe generatie gebouwen te voorzien van ventilatie, verwarming, koeling en warm water?

Op Europees niveau is onderzoek gedaan naar praktische oplossing die energieneutrale gebouwen op een betaalbaar niveau te kunnen realiseren. In dit AZEB-project zijn 16 best-practice oplossingen voor gebouwinstallaties geanalyseerd.

Het EU-project AZEB ontwikkelde de methode om betaalbaar energieneutraal te bouwen die nu wordt uitgerold: de AZEB routekaart. Dit is de integrale aanpak die in 17 stappen een betaalbare BENG oplevert. Praktische hulpmiddelen om de stappen in praktijk toe te passen maken deel uit van de methode. De AZEB methode is ontwikkeld door de Europese samenwerking AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) onder leiding van het netwerk van duurzame mkb-ondernemers DNA in de Bouw.

Het rapport ‘Cost-effective solutions for building services for Passive Houses and NZEBs’ kan worden gedownload van deze pagina of rechtstreeks via deze link.

Decentrale ventilatie

Voorbeelden van de geanalyseerde oplossingen zijn decentrale ventilatie-units en ventilatie-units met passieve warmteterugwinning en geïntegreerde verwarming, koeling en ontvochtiging. Het Engelstalige rapport gaat ook in op de werkwijze van de oplossingen, voordelen en beperkingen als ze worden toegepast. En er zijn technische gegevens beschreven, de energetische prestatie en aanvullende informatie zoals de prijs-kwaliteitverhouding en het huidig marktaandeel. Afsluitend zijn aanbevelingen gedaan om deze oplossingen verder te verbeteren wat betreft kostenefficiëntie en/of prestatie.


Voorbeeld van een integratie van functies: De opbouw van een warmtepomp-compacttoestel. Hierin zijn ventilatie, verwarming, koeling en warmwaterbereiding in één product verenigd

Functionaliteiten binnenklimaat ontbreken

Volgens de analyse in het rapport kunnen fabrikanten uitgedaagd worden hun product en installatie-ontwerp verder te verbeteren. De meest opvallende conclusie is dat de meeste producten één of meer functionaliteiten missen voor de benodigde conditionering van het binnenklimaat. In de praktijk betekent dit dat voor de gewenste prestaties één of meer extra elementen geïnstalleerd moeten worden. Dit is kostenverhogend, niet ruimtebesparend en niet efficiënt.

Trend: integratie van functies

Het ligt dus voor de hand om verschillende (gerelateerde) functies in één product te integreren. De kosten van dit product zijn dan mogelijk hoger. Maar voor het geheel zullen de kosten naar verwachting toch echt lager uitkomen dan de kosten van een systeem met per functie één separate installatie. Wanneer de verschillende functies in een product zijn geïntegreerd, zijn de elementen fabrieksmatig al goed op elkaar afgestemd. De plaatsing is dan niet veel meer dan plug en play. Zo kan de leverancier makkelijk verantwoordelijkheid nemen voor de geïntegreerde prestatie van de verschillende functionaliteiten en garantie geven op het geheel. Integratie van functies is de sleutel tot kostenefficiëntie en prestatieverhoging.

Het werkingsprincipe van een innovatie voor een systeem voor warmwatervoorziening, besproken in het AZEB rapport. Een zogenaamd buis-in-buis systeem als basis voor warmwatervoorziening dat warmteverliezen in het distributiesysteem significant vermindert. Het is met speciale gepatenteerde fittingen verbonden aan het opslagvat, aan de circulatiepomp en de rest van het buizensysteem

Oplossen met bestaande kennis

Het AZEB-rapport bevat een analyse die aantoont dat de bestaande kennis op dit gebied een range aan verbeteringen van de bestaande producten mogelijk maakt. Hierdoor zullen de kosten voor een energieneutraal gebouw verder dalen en de prestaties verbeteren.

Producenten aan zet

De producenten zijn uiteraard de belangrijkste partij om deze verbeteringen in praktijk door te voeren en zo hun producten aantrekkelijker te maken voor de markt. Het AZEB rapport helpt hen met gedetailleerde adviezen er richting aan te geven. Het rapport doet ook een oproep aan alle bouwprofessionals en opdrachtgevers om de producenten vanuit de vraagzijde te stimuleren tot deze optimalisaties. Tevens adviseert AZEB waar mogelijk te kiezen voor langdurige (keten-) samenwerkingen met producenten zodat kosten, risico’s en opbrengsten reëel kunnen worden verdeeld. De conclusies in het rapport kunnen opdrachtgevers, ontwerpspecialisten en bouwbedrijven helpen het juiste gesprek aan te gaan met de betrokken producenten en installatie-adviseurs om weer een stap te zetten om betaalbare energieneutrale gebouwen mogelijk te maken voor iedereen.

Kennismaken met de AZEB methode. In het Europese project AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) verzamelden de 8 partners alle beschikbare oplossingen voor het betaalbaar maken van (bijna) energieneutrale bouw en renovatie. Deze zijn vervolgens tot één praktische stap-voor-stap-methode ingedikt. De AZEB-methode wordt nu uitgerold in Europa om de bouwsector te ondersteunen bij de implementatie van de (inter)nationale bouwregelgeving. Vanaf februari/maart 2020 zijn de AZEB methode en veel van de bijbehorende hulpmiddelen beschikbaar via een e-learning-platform, eerst in het Engels, later ook in het Nederlands. Hoe je met deze praktische routekaart het optimum bereikt tussen kosten en prestaties staat centraal op het AZEB slotcongres op 24 maart tijdens BuildingHolland. Hier vind je de events die DNA dit voorjaar over AZEB organiseert:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.