fbpx
Nieuws

‘Bewoner beschermen bij energietransitie’

Bewoners moeten makkelijker en beter hun recht kunnen halen als hun woning aan de beurt is om van het aardgas af te gaan. Als die rechten niet goed worden verankerd, zetten bewoners namelijk op een gegeven moment de hakken in het zand en komt de energietransitie niet van de grond.

Dat zegt de energiewaakhond ACM in een nieuw rapport ‘Waarborgen voor consumenten in de wijkgerichte aanpak’. Gemeenten hebben de opdracht gekregen om de komende jaren woonwijken wijk voor wijk van het aardgas af te halen. In 2050 moet de klus geklaard zijn.

Tweede plaats

De ACM maakt zich echter zorgen dat de rechten van de bewoners – of de consument – in dit hele proces wel eens op de tweede plaats kan komen te staan. En dat kan averechts uitpakken. “Het draagvlak onder bewoners is essentieel om deze warmtetransitie soepel te laten verlopen”, aldus de ACM.

Krijgt een bewoner zijn woning niet warm in de winter nadat die werd aangesloten op een collectieve WKO? Is de douche veel sneller koud dan werd afgesproken met de aanbieder? De ACM onderzocht afgelopen jaar dit soort gevallen in de wijken Weideveld in Bodegraven, Passewaaij in Tiel, de Beljaart in Dongen en de Transvaalwijk in Den Haag.

Gevoel van onmacht

Vaak ervoeren bewoners een gevoel van onmacht: met klachten werd weinig gedaan, gekozen oplossingen voldeden niet en bewoners kregen het niet voor elkaar om overtuigende bewijslast te verzamelen, waardoor compensatie achterwege bleef. “Verontrustend”, zo concludeerde de ACM.

Het is ook verduiveld lastig om te bepalen of een installatie of woningverduurzaming niet levert wat ervan mag worden verwacht, erkent de ACM. Vaak spelen zaken als weer of een verandering in gezinssamenstelling een belangrijke rol. Toch ontslaat dat installateurs of leveranciers niet van de plicht om zoveel mogelijk transparant te zijn over kosten en baten, desnoods met het erbij benoemen van onzekerheden en bandbreedtes.

Valkuilen bij energietransitie

In het rapport zet de ACM verder op een rij waar de valkuilen liggen in de energietransitie in de gebouwde omgeving. Bewoners moet het eenvoudiger worden gemaakt om ze bewust te maken van hun rechten.

Informatie vooraf, over de prijs van een nieuwe warmtepomp, isolatie, of aansluiting op een warmtenet, over de prijzen van de energie en de verwachte besparingen moeten helder uiteengezet zijn. Op basis van die eerlijke informatie kan de bewoner dan een keuze maken om mee over te gaan op een collectieve oplossing, of zélf een verduurzaming van de woning te realiseren.

Wettelijk verankerd

De rechten van bewoners moeten straks nog beter dan nu wettelijk verankerd worden, vindt de ACM. “Consumenten moeten de overstap van aardgas op een nieuwe warmtebron niet gaan ervaren als een achteruitgang. Daarom is het belangrijk dat zij hun recht kunnen halen als de kwaliteit van warmtelevering tekort schiet.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.