fbpx
Nieuws

Warmtepomp scoort goed in onderzoek

De meeste mensen met een warmtepomp in huis zijn hier tevreden over. Milieu Centraal legde de ervaringen van 995 gebruikers van all-electric of hybride warmtepompen vast in een onderzoek.

De warmtepomp krijgt gemiddeld een acht als rapportcijfer. Slechts 5 procent geeft een onvoldoende. Het onderzoek onder 995 bewoners met een volledige of hybride warmtepomp is uitgevoerd door I&O Research.

De elektrische warmtepomp is op dit moment het meest toegepaste alternatief voor de gasgestookte hr-ketel. In de nieuwbouw wordt de techniek al op grote schaal toegepast, nu daar geen ketels meer geplaatst mogen worden. In de renovatie begint de techniek, al dan niet in hybride vorm samen de hr-ketel, voet aan de grond te krijgen. Zeker nu per 1 januari de ISDE-subsidie fors gaat stijgen, en gasprijs hoog blijft, wordt de extra investering voor veel huishoudens aantrekkelijker.

Welke hybride warmtepompen bepalen de markt? Lees het hier.

Van 1 kilowattuur stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kilowattuur warmte. In de hybride variant zorgt de ketel voor tapwater en warmte in de koude dagen.  “De warmtepomp heeft de afgelopen jaren de nodige negatieve publiciteit gekregen, bijvoorbeeld over een gebrek aan warmtecomfort of over geluidsoverlast”, zegt energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal. “Voor ons was dit de reden om nu eens grootschalig de mate van tevredenheid over warmtepompen te onderzoeken. De hoge waardering in de praktijk is een steun in de rug voor mensen die overwegen een warmtepomp te kopen.”

Helft van mensen ervaart meer comfort bij warmtepomp

Onderzoek Milieu Centraal

Wat zijn de ervaringen?

Vier op de vijf mensen met een warmtepomp zeggen dat deze altijd of vaak zorgt voor een comfortabele temperatuur in de woonkamer. Bij stil zitten op de bank, een activiteit waarbij je eerder kou ervaart, vindt 70 procent de temperatuur in de woonkamer prima. De helft van de mensen met een warmtepomp ervaart meer comfort dan met de hr-ketel die ze voorheen hadden. Een derde zegt dat het comfort gelijk is gebleven. Twaalf procent ervaart een verslechtering. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt ook voor warm water. Over de hoeveelheid warm water is drie kwart erg tevreden, 18 procent vindt het voldoende, en slechts 5 procent geeft een onvoldoende. De meerderheid van de bewoners met een warmtepomp ervaart geen geluidsoverlast. Een op de zes (16%) ervaart ’s nachts geluidsoverlast en een op de acht (12%) overdag.

Lees hier wat de geluidseisen voor buitenunits van warmtepompen zijn

Goed advies

“Een kleine groep van bewoners is niet of minder positief over hun warmtepomp. Negatieve ervaringen zijn door een goed advies te voorkomen, over kierdichting, de benodigde isolatie en de plaatsing van de buitenunit van een warmtepomp”, zegt Milieu Centraal. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer twee op de drie mensen tevreden zijn over het advies en de informatie die zij kregen van het installatiebedrijf. Twaalf tot zestien procent vond het advies niet prettig, niet volledig of niet duidelijk.

Praktijktest

Milieu Centraal heeft voor mensen die een warmtepomp overwegen een verwarmingstest gemaakt om in de praktijk te ervaren of hun huis geschikt is voor een warmtepomp, en zo ja een volledig elektrische of hybride.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.