fbpx
Nieuws

Fors meer budget voor ISDE

De subsidiepot voor duurzame installatietechniek, de ISDE, is in 2021 groter dan andere jaren. In totaal staat voor dit jaar €164 miljoen gebudgetteerd. Wat is er veranderd ten opzichte van eerdere jaren?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld om particuliere en zakelijke gebruikers te stimuleren om te investeren in hernieuwbare energie en voor energiebesparing. Het gros aan subsidie voor de ISDE ging de afgelopen jaar naar warmtepompen. Afhankelijk van het opstelde vermogen kunnen kopers van warmtepompen duizenden euro’s aan tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van duurzame apparatuur in bestaande bouw.

Voor 2021 staat €164 miljoen euro op de rol, fors meer dan de €100 miljoen van 2020. Daarbij is wel een gedeelte (€40 miljoen) gereserveerd voor windmolens en zonnepanelen voor de zakelijke markt. Daarnaast vallen de isolatiemaatregelen uit de SEEH-regeling nu ook onder de ISDE.

Nieuwbouw: geen ISDE meer

Belangrijkste wijziging is dat de ISDE niet meer van toepassing is voor de nieuwbouw. Bij nieuwe woningen is een duurzame installatie, bijvoorbeeld een warmtepomp, inmiddels de standaard. Biomassaketels en pelletkachels zijn sinds vorig jaar al niet meer gesubsidieerd.

Ook isolatie valt onder ISDE

De SEEH is de subsidie op diverse isolatiemaatregelen zoals gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, waterzijdig inregelen en hoogrendementsglas, plus de subsidie voor een aansluiting op een warmtenet. Deze richt zich vooral op de verduurzaming van de bestaande bouw.  Woningeigenaren kunnen tegemoetkoming krijgen wanneer ze minimaal twee besparende maatregelen nemen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dubbelglas. Ook de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler mag als tweede maatregel worden opgevoerd. Een warmtepomp moet aantoonbaar door een installateur worden geplaatst.

Doelgroep van de nieuwe regeling zijn particuliere woningeigenaars en zakelijke eigenaars inclusief VVE’s. Particulieren vragen de ISDE subsidie achteraf aan waarbij de termijn wordt verlengd van 6 naar 12 maanden, zakelijke gebruikers vooraf.

Belangrijkste aandachtspunten en wijzigingen

 • De subsidie op pelletkachels en biomassaketels is vanaf 2020 komen te vervallen.
 • Toegevoegd is: ISDE subsidie voor energiebesparende maatregelen (isolatie), voorheen de SEEH-regeling en  ook nieuw is de subsidie  voor warmtenetaansluitingen , en alleen voor zakelijke gebruikers met een kleingebruikersaansluiting: subsidie voor zonnepanelen en windturbines.
 • Een aanvraag voor een Isolatiemaatregel moet gepaard gaan met een tweede isolatiemaatregel of een duurzame opwekfunctie zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Warmte- en isolatie-opties kennen nu een maatregelenlijst. Bij alle onderdelen is een kwaliteitseis dat de uitvoering door een bouw- en/of installatiebedrijf plaats vindt.​ Ongewijzigd in ISDE 2021 blijft de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen voor alleen de aanschaf van een duurzame warmte installatie.
 • Er geldt als voorwaarde voor de vernieuwde ISDE  dat er twee besparende maatregelen genomen worden. Dit kunnen 2 isolatiemaatregelen zijn, maar ook een combinatie van 1 isolatiemaatregel met de aanschaf van een warmtepomp is toegestaan. De maatregelen hoeven dus geen twee isolatiemaatregelen meer te zijn. Warmtepompen en zonneboilers kunnen nog steeds zonder tweede maatregel worden aangeschaft.
 • Het minimale te isoleren oppervlak is voor alle woningtypen gelijk. Voor een aantal woningtypen is er daardoor een verlaging van het aantal minimaal te isoleren vierkante meters.
 • Het maximale subsidiebedrag is vervangen door een maximale oppervlakte per maatregel waarvoor subsidie is aan te vragen.
 • De aanvullende energiebesparende maatregelen en het Zeer Energiezuinig pakket uit de oude SEEH regeling zijn komen te vervallen.
 • Er  is de mogelijkheid voor subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet.
 • Er komt een productenlijst voor goedgekeurde isolatiematerialen. Deze wordt begin januari 2021 gepubliceerd op de website van de RVO.
 • Ook warmtepompen moeten door een installatiebedrijf worden geplaatst.
 • Het aanbrengen van gespoten PIR of PUR moet vanaf nu met HFK-vrije blaasmiddelen.
 • Geen ISDE subsidie meer voor nieuwbouwwoningen.
 • De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) vervalt per 31 december 2020 voor woningeigenaren. Voor VVE loopt deze nog even door.

Klik hier voor meer informatie over de ISDE en link naar de apparatenlijsten.

2 reacties op “Fors meer budget voor ISDE

 1. Léon Tromp schreef:

  Waarom is mijn reactie niet geplaatst?
  Betrof de kop. Er is namelijk niet fors meer budget, maar minder!

 2. Vlamings schreef:

  Wat is de code voor het waterzijdig inregelen van de CV?
  Hier kan ik namelijk niets over vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.