fbpx
Nieuws

Installateurs zijn coronadip voorbij

Installatiebedrijven hebben een prima omzetperspectief voor dit jaar. Dit blijkt uit de Monitor Bouwketen, uitgevoerd door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voor Techniek Nederland en andere brancheverenigingen in de bouwkolom.

In augustus was het EIB, en daarmee ook de installateursvereniging, nog juist heel somber over de omzetontwikkeling voor dit jaar. Onderaan dit artikel het onderzoek.

Branchesentiment positief

In het derde kwartaal van 2020 was weer een stijging van het bruto binnenlands product (bbp) te zien, die de voorjaarsdip voor een belangrijk deel compenseerde. De schok van de voorjaarsmeting in de bouw, die nogal alarmerend werd gecommuniceerd, is daarmee zo goed als weggepoetst. De positieve signalen worden in grote mate gedragen door de uitslagen van de installatiebedrijven. In de bouwketen steeg de werkvoorraad met 1,4 maand tot 9,4 maanden werk. De installatiebedrijven en architectenbureaus lieten met een toename van respectievelijk 1,4 en 2,9 maanden de grootste stijging zien. Installateurs hebben nu gemiddeld voor 10,5 maand werk in de orderboeken.

De verbetering van het sentiment is mede te danken aan het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ waardoor de meeste werkzaamheden in de bouwketen konden doorgaan. Installatiebedrijven presteren het best in de bouwketen, in vergelijking met de voorjaarscijfers. De werkvoorraad is met ongeveer 3 maanden gestegen naar 10,5 maanden werk. Per saldo verwacht ongeveer 10% van de installatiebedrijven een omzetstijging. Bijna driekwart van de installateurs verwacht een toename van het personeelsbestand in de komende maanden. Ook het aantal offertes nam flink toe.

Installatiesector meest gezond

Dit voorjaar luidden het EIB, en daarmee ook Bouwend Nederland en Techniek Nederland nog de noodklok over de sector. Volgens het onderzoeksbureau zouden 40.000 banen op de tocht staan vanwege de corona- en stikstofcrisis, en zou de markt komend jaar met 4 procent krimpen. Deze soep wordt inmiddels een stuk minder heet gegeten dan het werd opgediend.

In april, net na de intelligente lockdown, verwachtte 40 procent van de bedrijven in de bouw en installatie nog een omzetdaling: nu is de omzetverwachting per saldo zo goed als neutraal. De installateurs zijn per saldo het meest positief; ongeveer 10 procent verwacht een stijging van de omzet. De resultaatverwachtingen, dus de winst, zijn nog beter: 94 procent verwacht gelijke of meer winst te boeken. In het voorjaar hield nog een derde rekening met winstdaling.

Niet aan het infuus

Ander opvallend gegeven: zo’n 80 procent van de bedrijven in de bouw en installatiesector verwachten geen gebruik te maken van steunpakketten die de overheid biedt. Wel hebben 10 procent van de ondervraagde installateurs gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor uitstel van belastingbetaling.

De Monitor Bouwketen is een gezamenlijk initiatief van de brancheverenigingen in de bouwketen: de BNA, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs en Techniek Nederland. De Monitor Bouwketen is gebaseerd op de gegevens van ongeveer 1.500 bedrijven en verschijnt twee keer per jaar. Hieronder is het onderzoek te downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.