fbpx
Nieuws

ERP-software Gasketelwet-proof

Syntess Software, een leverancier van ERP-software voor installatiebedrijven, heeft zijn planningsmodule Syntess Atrium Gasketelwet-proof gemaakt.

In het softwareprogramma kan nu eenvoudig worden opgenomen welke monteur beschikt over de juiste papieren. Een planner die per ongeluk een ongediplomeerde monteur inschakelt op een klus waarbij een cv-ketel moet worden vervangen, krijgt op zijn scherm te zien dat die daartoe niet bevoegd is, zegt John Schepers, productmanager van Syntess. “Daarmee kan je het kaf van het koren scheiden. Het ERP-pakket borgt dat taken bij de juiste personen worden ingepland.”

Werkbon

Op de werkbon die een monteur na afloop van een klus voorlegt aan de klant, zal ook op geautomatiseerde wijze komen te staan dat de monteur zijn Vakmanschap CO-papieren heeft behaald en of het ingeschakelde installatiebedrijf gecertificeerd is volgens de eisen uit de Gasketelwet. Een deel van deze nieuwe functionaliteiten biedt Syntess als standaard, gratis, optie aan. Uigebreidere opties kunnen worden aangeschaft.

De diploma’s van Vakmanschap CO zijn vijf jaar geldig en ook dit kan in de software worden opgenomen, zegt Schepers. Vanaf 30 dagen voordat de einddatum van een diploma verloopt krijgt een gebruiker die inlogt in Syntess Atrium hierover een notificatie. Dit geldt alleen voor gebruikers met de juiste rechten (zoals bv HR personeel) zodat niet iedereen die inlogt dit soort notificaties te zien krijgt.

F-gassen en OK-CV

Een dergelijke update is voor Syntess eigenlijk gesneden koek, zegt Schepers, want eerder werden bijvoorbeeld ook al f-gassendiploma’s in het pakket opgenomen. Monteurs zonder zo’n diploma mogen niet werken aan airco’s of warmtepompen waarbij deze koudemiddelen gebruikt worden.

Ook was er eerder al iets soortgelijks ontwikkeld voor het het kwaliteitslabel OK-CV en de daarbij horende Energie Service Specialisten. Maar omgezien OK-CV stopte, is dit ook niet langer beschikbaar bij Syntess. Schepers: “Daar zijn we dus maar mee gestopt. Maar omdat Vakmanschap CO wettelijk verplicht wordt, denk ik dat installatiebedrijven op deze nieuwe update wél zitten te wachten.”

Kwaliteitsborging

De verwachting is dat de meeste installatiebedrijven met bovenstaande functionaliteit prima uit de voeten kunnen, maar veeleisende bedrijven kunnen er oor kiezen om een stapje verder te gaan en het product ‘kwaliteitsborging’ aan te schaffen. “Een ketel kan dan niet eerder afgemeld worden dan als alle handelingen uit een checklist zijn uitgevoerd. Zeker als de wet Kwaliteitsborging Bouw van kracht wordt, zal dit programma veel meerwaarde hebben.”

5 reacties op “ERP-software Gasketelwet-proof

 1. Tim schreef:

  Nog meer blokkades om de bon af te melden, Elk jaar kan ik merk type bouwjaar en serienummer ketel invoeren bij syntes maar het wordt niet opgeslagen bij klant gegevens, dus meer werk om elk jaar alles op nieuw in te vullen voordat je de bon afmelden mag. en het jaar er op zie ik niet eens weet wat voor ketel er hangt en als ik het dan aangeef bij onze implementatie dan is dit niet mogelijk en wordt dit op de lijst verbeteringen gezet. KOM OP dit moet standaard zijn en niet iets wat nieuw is, als je je auto voor een onderhoud brengt weten ze ook alles van je als je je kenteken door geeft…..

  Fix dat eerst eens …….

  • Coppens schreef:

   Tim als jullie met de web-werkbon werken mag je met mij contact opnemen; een servicemonteur kan met de juiste rechten zelfs heel veel gegevens rechtstreeks vanaf tablet / telefoon direct verwerken in de database.
   Fred Coppens, coppens.f@aloc.nl

 2. Rob schreef:

  Da’s wel een pakkende titel. Maar met wat hier beschreven wordt ben je er nog lang niet. Wat denk je van een klachtenadministratie, registratie van meetinstrumenten (incl. serienummers) op de werkbon, registratie dat de gebruikte materialen gecontroleerd zijn en geschikt zijn bevonden voor dat type werk, registratie van type gastoestel A, B of C., registratie van meetgegevens aan het toestel, registratie dat opstellingsruimte, verbrandingsluchttoevoer, verbrandingsgasafvoer, incl. beugeling klopt volgens voorschriften(en welke voorschriften), registratie afpersen gasleiding bij plaatsen toestel, registratie van CO in de opstellingsruimte bij binnenkomst EN bij inbedrijfstellen, ….. etc. etc.

  • Dennis Terlouw schreef:

   Hallo Rob, in onze checklist bibliotheek hebben we een checklist opgenomen welke de 3 checklists benodigd voor het keurmerk incl. Gaspersrapport bevat.

   Hetgeen Fred Coppens beschrijft klopt. Maar je moet wel de service administratie en/of abonnementen hebben om de gegevens te vullen

   dterlouw@syntess.nl

 3. Mark schreef:

  En weer een bewijs dat het voor de installateur en de bedrijven een administratieve tijger is en gaat worden.
  Mensen, hoe simpel kan het, de (eind) controle op het gedane werk en periodieke controles op het cv onderhoud/controle. Door…. de overheid of “gas leverancier”
  En….een co meter plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.