fbpx
Nieuws

Bier brouwen van regenwater

Een toilet spoelen of douchen met zogeheten grijs water kenden we al. Maar je kunt er ook bier van maken. Tijdens vakbeurs Horecava werd een Amsterdams initiatief gelauwerd dat bier brouwt uit gefilterd regenwater.

Bierbrouwer Hemelswater won met ‘Code Blond’ de Horecava Innovation Award 2017. Het biertje wordt volledig gebrouwen uit lokaal opgevangen en gefilterd regenwater. Het wint daarmee ook de prijs in de categorie ‘Food & Beverage’.

De jury loofde het idee van de brouwer: “Storytelling en wereld verbeteren via voedsel komen in dit product prachtig bij elkaar. Elk biertje nodigt uit tot een gesprek over klimaatsverandering.”

Bitter blond

Het biertje werd gebrouwen in opdracht van Brouwerij De Prael. “Het is een bitter blond bier, vergelijkbaar met een IPA,” zegt initiatiefnemer Joris Hoebe tegen Het Parool. Het is hetzelfde bier als Bitterblond van De Prael, maar dan gemaakt van regenwater. “De meeste mensen vinden het iets zachter smaken dan het origineel, en lekkerder.”

Het bier wordt gefilterd om fijnstof te verwijderen en gekookt zodat alle bacteriën sterven. Hoebe, die bij mediaLAB werkt aan innovatieve ideeën, bedacht het bier om mensen op een leuke manier bekend maken met het probleem van wolkbreuken.

1200 liter

Voor 1000 liter bier was 1200 liter regenwater nodig. De regen werd opgevangen bij het Volkshotel en bij mediaLAB. Hoebe hoopt dat andere cafés meedoen met het opvangen van regenwater om zo iets aan de wateroverlast door heftige regenbuien te doen. In ruil voor hun regenwater krijgen ze er een paar weken later hyperlokaal bier voor terug.

Regenwaterijs

Het biertje is verkrijgnaar bij brouwerij De Prael en binnenkort ook op de tap in cafés en restaurants aan de Wibautstraat. Hoebe experimenteert nog met het maken van waterijs van regenwater. In de herfst volgt er misschien zelfs soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.