
Vorig jaar zijn in Nederland drie miljoen zonnepanelen geplaatst. Dat is bijna 60 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2018. De toename is onder meer te danken aan de blijvende prijsdalingen en groeiende bewustwording bij zowel consumenten als bedrijven. Voor bedrijven is het succes mede te danken aan de SDE+-maatregel. Het Nationaal Solar Trendrapport is mede op verzoek van brancheorganisatie Uneto-VNI tot stand gekomen.
Zakelijke markt
De marktgroei van zonnepanelen is vooral te danken aan de zakelijke markt. Installatiebedrijven plaatsen bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen op bijvoorbeeld van daken van logistieke centra, winkelcentra en bij agrarische bedrijven.
In 2017 is voor 853 MWpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd tegenover 534 MWpiek in 2016. In totaal liggen in Nederland ruim 12 miljoen zonnepanelen, samen goed voor 3.000 MWpiek (12km2). Dit is 2,2 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland.
Enorm potentieel
Volgens voorzitter Doekle Terpstra van installateurskoepel Uneto-VNI laten de cijfers zien dat zonnepanelen een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. “Maar we zijn er nog lang niet. Er zijn een half miljoen huishoudens met zonnepanelen op het dak. Het potentieel is dus nog enorm.”
Volgens de voorman van de installatiebranche levert de snelle marktgroei veel nieuwe werkgelegenheid op. “Er zijn nu al bijna 10.000 voltijds arbeidsplaatsen in de Nederlandse zonne-energiesector, maar ik verwacht dat de werkgelegenheid in snel tempo gaat toenemen.”
5.500 vierkante kilometer
In Nederland is 5.500 km2 geschikt is voor zonnepanelen. Dat is 5,5 procent van de totale beschikbare oppervlakte. Op dit moment wordt nog maar 12km2, voornamelijk dakoppervlak, van Nederland bedekt met zonnepanelen. Als de volledige 5.500 km2 benut wordt voor zonnepanelen, kan Nederland in theorie meer dan driekwart van haar totale finale energieverbruik opwekken met zonne-energie. Dat betekent dat zonne-energie in 2050 onze belangrijkste energiebron kan zijn.
Zonnepanelen gaan 25 jaar mee en worden in 5 tot 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld worden in 2017 bij een huishouden 12 zonnepanelen geplaatst. Dit aantal zonnepanelen dekt 80 procent van het gemiddeld stroomverbruik en kost gemiddeld 4.300 euro (inclusief btw en installatie).
Bij gebrek aan beter is het een goede bijdrage aan energie voorziening…alleen jammer dat van de 8760 uren per jaar die we hebben er 7260 uur daar niet van kunnen profiteren.
Tel daarbij op dat de panelen t.o.v. de zon in de overige 1500 uur, de meeste uren van de dag, niet de beste hoek hebben….lees opbrengst panelen…,moet er nog een hoop gebeuren. Als het toekomstig klimaat nog een duit in het zakje doet, d.m.v. meer dagen met bewolking….! Nu nog uitgebreide goede,eerlijke en deskundige voorlichting aan eigenaren van bestaande woningen wat zei daarbij nog meer kunnen doen!
(Heb zelf, sinds 2012, 12panelen op het dak liggen )
Verwarrend verhaal.
Jubelend: Bijna 60 procent meer zonnepanelen”
——————————————————————-
Mijn verhaal wil zeggen, je probeert zo goed mogelijk mee te doen als burger, maar vooral de echte cijfers qua opbrengst en uiteindelijk er achter komend….dit min of meer lapmiddelen zijn die allemaal zijn beperkingen heeft! Naast de panelen heb je nog meer technieken die aan energie besparing/opwekking doen…maar wat zijn de echte realistische cijfers w.b.opbrengst? Wie weet dit nou echt?
Daarbij het aansluitend:
Voornamelijk oude huizen..(daar heb je er heel veel van).. bestaande uit b.v. 2verdiepingen die je energie neutraal zou willen maken, daar is een investering voor nodig van € 30.000.- € 35000. En wat dan weer de beste methode is, daar hebben div. deskundige ieder zijn eigen mening over.
Inderdaad verwarrend!