fbpx
Nieuws

Het jonge bouw- en installatiebedrijf BINX Smartility uit Groenlo is een van de drie genomineerde bedrijven voor de Sociale Innovatieprijs 2018 van FNV Bouwen & Wonen.

De twee andere genomineerden zijn bouwbedrijven Vermeulen Bouwbedrijf uit Rijen en Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen. Op 14 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

De FNV wil dat werknemers over hun werk kunnen meepraten, meedenken en meebeslissen. Om dat te bevorderen heeft FNV Bouwen & Wonen dit jaar de Sociale Innovatieprijs ingesteld.

De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan het bedrijf dat zijn werknemers het beste betrekt bij de inrichting en organisatie van het werk. De prijs vraagt aandacht voor de rol van werknemers als specialisten in hun vak en biedt tegenwicht aan de vaak technocratische benadering bij het invoeren van innovaties in de bouw, zo stelt de vakbond.

Internettechnologie

BINX is een jong bouw- en installatiebedrijf dat zich volledig richt op UAV-GC contractvormen. Hierbij worden engineering, realisatie en het beheer en onderhoud bij één uitvoerende partij neergelegd.

Internettechnologie, zoals slimme sensoren en virtual reality in installaties, maken wezenlijk onderdeel uit van de bedrijfsvoering. De bedoeling is dat hiermee het beheer en de exploitatie van het gebouw meetbaar en beheersbaar worden.

Graafschap College

Het bedrijf uit Groenlo is een samenwerkingsverband aangegaan met het Graafschap College in Doetinchem, dat onlangs met een nieuwe MBO-4 opleiding Smart Building is gestart.

In het vakblad Installatie & Sanitair zei Bart Wopereis, een van de twee oprichters, vorig jaar oktober: “We zullen bijdragen aan de inhoud van de lesstof als men dat wenst en leerlingen zullen zoveel mogelijk bij ons en bij andere vooruitstrevende bouw- en installatiebedrijven stagelopen of traineeships volgen.

Hij vervolgt: “We willen jong en oud, bouwers en  installateurs samen laten werken in het ontwikkelen van 3D modellen en samen ervaring opdoen met alle moderne IT-mogelijkheden. Zoals VR en AR, Internet of Things, diverse robots of het besturen van een drone voor bijvoorbeeld het 3D scannen van een gebouw.”

Innovatieve werkprocessen

Kennelijk is dat precies wat de FNV voor ogen heeft, wanneer het gaat om innovatieve werkprocessen. “Het loont om werknemers meer te betrekken bij de inrichting van werkprocessen en om hen meer verantwoordelijkheid te geven”, aldus Janna Mud, sectorhoofd Bouwen & Wonen van de FNV.

“De bedrijven die voor de Sociale Innovatieprijs zijn genomineerd zijn daar het levende bewijs van. Door hen in het zonnetje te zetten hopen we andere bedrijven te stimuleren om ook werk te maken van sociale innovatie.”

Frank Pot, jury-voorzitter en emeritus hoogleraar Sociale Innovatie, is tevreden over het niveau van de inzendingen. “Dat was zonder meer goed”, zegt hij, “zeker wanneer je in aanmerking neemt dat sociale innovatie een lastig begrip is”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Pot: “Het gaat niet alleen om sociale omgangsvormen in het bedrijf, het gaat er vooral om dat de werkorganisatie zo is ingericht dat het personeel vrijheden, verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft om op een andere manier te werken dan in een traditionele, hiërarchische organisatie. Bij de genomineerde bedrijven is dat zonder meer het geval.”

Tijdens een speciale bijeenkomst op 14 december maakt de jury bekend aan welke van de genomineerde bedrijven de Sociale Innovatieprijs FNV Bouwen & Wonen wordt toegekend. De winnaar ontvangt een trofee en 10.000 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.