fbpx
Nieuws

Boetes geëist voor dodelijke douche

Het openbaar ministerie houdt gemeente en huisbeheerder verantwoordelijk voor de dood van een 20-jarige studente. De vrouw kwam op 24 januari 2013 om het leven toen ze werd geëlektrocuteerd in de douche. Zij woonde met twee huisgenoten in een anti-kraakpand in Boxtel.

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Den Bosch  geldboetes geëist voor drie partijen: 60.000 euro voor de gemeente Boxtel en voor het anti-kraakbedrijf en 30.000 euro voor de technische dienst van het anti-kraakbedrijf. De oude boerderij is eigendom van de gemeente en werd in beheer gegeven aan Camelot Beheer bv. De drie studenten bewoonden het pand aan de Koevoortseweg via een anti-kraakovereenkomst.

Aarding in badkamer ontbrak

De staat van de elektrische installatie in het woonhuis was erbarmelijk en levensgevaarlijk; er was geen deugdelijke beveiliging tegen elektrische schokken, er waren loshangende elektriciteitsdraden en het ontbrak aan aarding in de badkamer. De jonge vrouw stief door de elektrocutie in de badkamer, toen zij een douche wilde nemen. Schokken in de badkamer werden al eerder gevoeld door haar huisgenoot en gemeld. Hierop is een monteur aan het werk gezet die niet de vereiste kennis had om de levensgevaarlijk situatie te onderkennen, laat staan te verhelpen.

Geen controle stroomvoorzieningen

Het OM verwijt de gemeente Boxtel de stroomvoorzieningen in het pand niet te hebben gecontroleerd voor zij het beheer van het pand uit handen gaf. De erbarmelijke staat van de elektrische installatie leidde direct tot de dood van de jonge vrouw. Camelot heeft vervolgens, zo luidt de verdenking, de onveilige woning in bruikleen gegeven zonder zich er werkelijk van te vergewissen dat het veilig was. Daarnaast maakt het anti-kraakbureau gebruik van een Technische Dienst die op papier een aparte rechtspersoon is. Deze dienst heeft de grote problemen van de elektriciteit niet onderkend en niet verholpen.

3 reacties op “Boetes geëist voor dodelijke douche

  1. Sjaak schreef:

    Helaas moeten er eerst een schaap verdrinken.

    Gemeenten hebben al sinds de afschaffing van inspecties door de energie bedrijven de plicht om voor veilige installaties te zorgen voor burgers en bedrijven.

    door veranderende wetgeving vanuit de centrale overheid is de veiligheid bij verschillende instanties neergelegd die niet op de hoogte zijn van alle voorschriften met name zijn er nog steeds te veel bouwkundigen die denken iets te weten van installaties, een zeer grote denkfout!

  2. wim verschoor schreef:

    Het is inderdaad triest gesteld met de kennis die verantwoordelijke personen zouden moeten hebben over elektrische veiligheid. Zowel bij (gemeentelijke)overheden als bij het bedrijfsleven worden mensen aangesteld die totaal niet gehinderd worden door enige vakkennis. Het gevolg is dat veiligheids- inspectie,s niet of onvoldoende worden uitgevoerd. Het lijkt ook hier weer dat geld de belangrijkste drijfveer is. Soms denk ik dat men niet verder kijkt dan “als ik aan het knopje draait en de lamp gaat aan dan is het goed”
    Wim

  3. Theo schreef:

    Het oude systeem dan maar weer ? Erkenning op grond van opleiding en praktijkervaring, inspectie door bekwame partij. Echt dit was vroeger beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.