fbpx
Nieuws

Ameland als duurzame proeftuin

Coevorden zet in op zonne-energie

Binnenkort wordt het grootste zonne-energiepark van Nederland geopend op Ameland. De bouw van Zonnepark Ameland is in september 2015 gestart. Momenteel wordt het park getest.

Het zonne-energiepark is onderdeel van het plan van Ameland om in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie op een klimaat neutrale wijze. Met een verwacht vermogen van 6MW (wat gelijk staat aan 20 procent van de elektriciteitsvraag van het eiland) draagt het zonnepark substantieel bij aan die doelstelling. Door de omvang van het park, is het tevens het grootste zonne-energiepark van Nederland.

Energieprojecten

Het zonnepark van circa 10 hectare ligt aan de westkant van het vliegveld in Ballum. Door duinen en struiken aan te leggen, worden de 23.000 zonnepanelen aan het zicht onttrokken. Naast het zonnepark vinden er ook andere energieprojecten plaats. Bij de gemeente en lokale ondernemers worden 45 units met zogeheten methaanbrandstofcellen met elk een vermogen van 1,5 kWh geplaatst. Die wekken stroom op door aardgas om te zetten in elektriciteit. Voor dit project wordt 7 ton uitgetrokken. Ook het plaatsen van milieuvriendelijke HRe-ketels moeten er uiteindelijk voor zorgen dat Ameland in 2020 geheel in zijn eigen energiebehoefte voorziet.

1 reactie op “Ameland als duurzame proeftuin

  1. […] het eiland wordt al volop geïnnoveerd, onder meer met een groot zonnepark, en grootschalige veldtesten met de brandstofcel. Voor alle actuele projecten, klik hier. Duurzaam Ameland is een samenwerkingsverband tussen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.