Ga naar hoofdinhoud

Drinkwater van eigen dak

Regenwater van het eigen dak opvangen, zuiveren en opslaan als drinkwater. Dat is het Hemel(s) Water systeem dat Albert Jansen van Water Innovation Consulting (WIC) heeft ontwikkeld. Het regenwater wordt zonder chemicaliën gezuiverd met een ultrafiltratie membraan waarmee drinkwater wordt gemaakt. De eerste pilot installatie is afgelopen maand aangesloten op een huis in Ecodorp in het Brabantse Boekel. De gemeten kwaliteit in de pilot is zelfs beter dan leidingwater.

WIC heeft octrooi aangevraagd op haar compacte plug & play concept, dat iedere dakbezitter in zijn eigen drinkwaterbehoefte kan voorzien. Het systeem dat bestaat uit een opvangtank voor het regenwater, een UF-membraanfilter en een opslagtank. De opvangtank wordt zo ontworpen dat een droogteperiode van 6 weken wordt overbrugd.

Filtratie

Door de zuiverheid van regen in combinatie met een ultrafiltratiemembraan dat opgeloste stoffen en kleine deeltjes (bacteriën, virussen, etc.) afscheidt, voldoet het water ruimschoots aan de drinkwatereisen. Aangezien regenwater als bron minder opgeloste verontreinigingen bevat dan grondwater en oppervlaktewater, produceert Hemel(s)Water schoner water dan leidingwater, zo blijkt uit laboratioriumonderzoek van het geleverde water in Ecodorp Boekel.

De gebruikte UF-membraanmodule filtert opgeloste stoffen uit het regenwater en is KIWA gecertificeerd voor Legionellapreventie. Een jaarlijkse controle en onderhoud (spoeling) volstaat. Installaties worden door PB-International in licentie geproduceerd en geïnstalleerd.

Kansrijke markt

WIC ziet volop kansen voor de techniek. Regenwater wordt nu  zo snel mogelijk naar zee afgevoerd. Tegelijkertijd wordt grondwater en of oppervlaktewater opgepompt om er drinkwater van te maken.  Door meer gebruik te maken van regenwater hoeft er minder water te worden verpompt. Verder draagt de opvang van regenwater in de stad bij aan het voorkomen van piekafvoer via de riolering en vermindert de wateroverlast.  Verder kampt het grondwater in Nederland volgens Albert Jansen met verzilting, overbemesting, en een toenemende concentratie medicijnstoffen. Wettelijk mogen particulieren in hun eigen waterbehandeling voorzien. Als het gaat om de levering van leidingwater aan anderen hebben de 10 drinkwaterbedrijven (nog) een monopolie in Nederland.

Belangstelling

Voor Hemel(s)water veel belangstelling getoond. Naast particuliere ‘early adapters’ volgen ook grote marktpartijen en drinkwaterbedrijven het systeem met argusogen. Het initiatief wordt ondersteund door Challenge Stad van de toekomst, een initiatief van de ministeries EZ, IenM en BZ. Tijdens de Innovatie Expo, tegelijkertijd met de Eurotop op 14 april 2016 in Amsterdam, zal Hemel(s)water samen met de andere 10 finalisten (uit 160) zich presenteren.

13 reacties op “Drinkwater van eigen dak

  • Engelaar

    Mooi bedacht,
    Maar, Komen er uit kunststof PVC bedekking geen PAK’s en weekmakers?
    Komt er uit bitumineuze bedekking geen looizuur?
    En of het filter ook virussen buiten houd plaats ik een klein vraagteken bij.
    En dan nog de leidingen die zacht water moeten verwerken.

    Als dit alles geen probleem is, Chapeau!

  • Michel

    Heel mooi,
    Jammer dat we met 120 liter/dag (43,8 m³/jaar) al snel met een neerslag van 73 cm/m²/jaar een 60m² per persoon nodig hebben.
    De volgende uitdaging is dus om dit te verkleinen.
    Kunnen we met dit systeem ook drinkwater bijmengen? Dit moeten we dan wel voldoende doen om in de dienstleiding geen dood water te krijgen.

    Kortom het is alvast een goed begin.

  • Gabriel

    Dat klinkt meer als een toenemende hoeveelheid verharding in steden/ dorpen en dus het wordt steeds moeilijker om water makkelijk weg te krijgen. Goed voor de economie ? Waarschijnlijk kleinschalig wel ….

  • Spoor

    afscheid moet zijn: afscheidt
    overigens goed Nederlands

  • ..gedachte…. regenwater voor mijn toilet hoeft niet echt schoon te zijn. Voor mijn douche vind ik het al wat belangrijker. Dan heb ik toch weinig drinkwater nodig, max 5 liter per dag per persoon?

  • Laat ik hierover voor Bob van Hotspot Hutspot nou net een keer een column over geschreven hebben. Bob Zoekt nog naar hulp om in zijn bijzondere sociale projecten regenwater als drinkwater te kunnen serveren.

    https://ypeklankbord.wordpress.com/2018/02/14/hemels-water/

  • he yuri! wij zaten met albert jansen in de challengestad contest en kennen elkaar. tnx anyway

  • Aart

    Ik ben op zoek of het membraam al te verkrijgen. Wie kan mij in contact brengen met de juiste persoon?

  • Jolanda

    Ik vang sinds 2 jaar het regenwater op in grote watertanks en spoed mijn toilet hier mee door,of Bywater ik mijn tuintje. Ik heb een laat verbruik,omdat ik vindt dat kraanwater goed is voor consulting. Voor al de rest kan je beter water opvangen,aangezien je weet dat er veel mensen op onze planeet niet eens toegang hebben tot zuiver drinkwater,en water zou voor iedereen op deze planeet een basisbehoefte moeten zijn die gratis is. De grote watermerken profiteren hier natuurlijk van en worden risk met groundwater te bottelen en duur te verkopen. Shame on them.

    1. Cindy

      Je hebt gelijk, ik schrijf dit 9 juni 2023, ben aan het zoeken naar wateropvang en hoe dit slim te gebruiken. Water is steeds duurder en ze pompen grondwater op om duur te verkopen.slecht waterbeheer!

  • Harry

    Ik heb net mijn tweede tank bij Bollaert . bv bestelt met een inhoud van 1000 liter
    deze tank is vorst bestendig prijs 660 euro en kan je net zoveel uitbreiden als je wil ook leverbaar met een pomp. kijk op tankkopen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Webinar ventilatielucht-warmtepomp terugkijken

Ventiel met groter debiet voor Jaga-convectoren

Legionellapreventie mag nu ook met chloordioxide

Ketel draagt bij aan waterbesparing

Premium

Utrechtse kerk energetisch opgelapt

De Groot zet overnamereeks voort