fbpx
Nieuws

Bonus voor technische opleiding

Een bonus bij een diploma, en vrijstelling van collegegeld. Leerlingen die kiezen voor technische opleidingen moeten extra geld krijgen. Volgens Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra moet de overheid uit een ander vaatje moet tappen om het tekort in de techniekbranche op te lossen.

De Techniek Nederland voorzitter, en voormalig aanjager van het Techniekpact lanceert in een interview met het Financieel Dagblad een tienpuntenplan. Het plan is bedoeld om de politiek in verkiezingstijd te stimuleren werk te maken van het stimuleren van het technisch beroepsonderwijs. De installatiebranche verwacht dat het personeelstekort van 20.000 mensen binnen een paar jaar verdubbelt als de energietransitie vaart krijgt. Nu ervaren bijna alle installatiebedrijven moeite met het invullen van vacatures.

Blogpost: knokken om goede krachten

Als het aan Techniek Nederland ligt krijgen mbo-studenten een bonus na het behalen van hun techniekdiploma. Studenten op het hbo en de universiteit betalen geen collegegeld en een lagere rente op studieleningen. Scholen krijgen extra geld voor opleidingen met goede baankansen. Daarnaast moeten er meer ‘hybride docenten’ voor de klas komen, mensen met praktijkervaring in de installatiewereld die in deeltijd ook voor de klas staan. Ook pleit Doekle Terpstra voor een vak-havo, met 20 procent beroepsgerichte vakken.

De ervaringen van installateurs voor de klas? Lees ze hier.

Het interview in het FD is hier te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.