fbpx
Nieuws

Bouwers zien brood in schoolrenovatie

Bouwers zien brood in schoolrenovatie

Bouwend Nederland lanceert een scholendatabase met daarin gegevens als locatie, vloeroppervlak, locatie en eventueel energielabel.

 

 

“Hiermee kunnen onze leden zelf actief scholen benaderen en met hen slimme voorstellen voor onderhoud, renovatie en verduurzaming bedenken”, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van de vereniging van bouwondernemers.

 

Budget naar scholen

De branchevereniging speelt hiermee in op de ontwikkeling dat schoolbesturen vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk worden voor buitenonderhoud. Momenteel is de buitenkant van een school de verantwoordelijkheid van de gemeente en de binnenkant van het schoolbestuur. Lastig bij het onderhouden en renoveren van scholen, aldus Verhagen in het bericht op de website van de branchevereniging. “Wanneer gemeenten moeten investeren in bijvoorbeeld muur- en dakisolatie, dan plukt de gemeente daar niet zelf de vruchten van. Het schoolbestuur profiteert van de lagere energierekening. Bovendien bestaan er geen formele potjes voor renovatie, waardoor grootschalige renovatie veel te weinig voorkomt.”

 

Onderhoudsplan

Een goed onderhoudsplan kan helpen een betrouwbare meerjarenraming en -planning te maken. Als gemeente, schoolbestuur en bouwbranche slim samenwerken kan volgens de Bouwend Nederland-voorzitter een ‘enorme kwaliteitsslag’ worden gemaakt.

De branchevereniging heeft het Economisch Instituut voor de Bouw onderzoek laten doen naar de kwaliteit van huidige schoolgebouwen. Uit het onderzoekt blijkt dat het huidige tempo van nieuwbouw en renovatie zou betekenen dat een schoolgebouw 100 jaar mee zou moeten gaan. Driekwart van de huidige scholen zou een energielabel hebben van C of lager.

 

Binnenklimaat

Recente onderzoeken lieten zien dat het binnenklimaat van veel schoolgebouwen ondermaats is. Naast actieplannen als Frisse Scholen, gaat ook de installatiebranche actief scholen benaderen om de installaties te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.