fbpx
Nieuws

Breed advies voor concentrisch

Rogafa, de vereniging van rookgasafvoerfabrikanten, gaat voortaan concentrische rookgasafvoeren adviseren voor nieuwbouw én renovatie. Rogafa benadrukt daarnaast dat het gelijktijdig vervangen van dakdoorvoer en rookgasafvoer bij ketelvervanging substantieel zal bijdragen aan meer veiligheid. In samenwerking met ketelfabrikanten willen de rookgasafvoer-fabrikanten zich meer nadrukkelijk laten zien op het gebied van training en opleiding.

Blij met aandacht

Dit zijn de voornaamste aandachtspunten die voortvloeien uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, zo laat Peter Laros namens Rogafa weten. De rookgasafvoerfabrikanten onderschrijven de aanbevelingen uit het rapport, en juichen de aandacht voor de problematiek rondom koolmonoxideincidenten toe. “Wat ons betreft mag het nog wel een stap verder. Niet alleen een wettelijk verplichte erkenningsregeling, maar ook een verplichte opleverkeur en periodiek keur van de totale verwarmingsinstallatie. Rogafa werkt hier graag aan mee.”

Rogafa adviseert concentrische rookgasafvoeren voor nieuwbouw én renovatie. Klik om te Tweeten

Verschil parallel en concentrisch

Het voornaamste verschil tussen parallelle en concentrische afvoeren is dat laatstgenoemde een pijp-in-pijp-constructie is, die een veiligheidsvangnet kan vormen. Bij lekkage van de binnenbuis komen de rookgassen niet in de open lucht, maar direct in de luchttoevoer van de ketel. Deze springt hierdoor op storing waardoor de kans op koolmonoxidevergiftiging wordt verkleind. Dit maakt een dergelijk systeem ‘failsafe’, een belangrijke aanbeveling van de Onderzoeksraad aan de industrie. Installateurs installeren concentrische systemen om verschillende redenen niet massaal. Concentrische systemen zijn sec qua materialen iets duurder, maar als totaaloplossing ongeveer gelijk geprijsd. De meeste installateurs hebben er niet veel ervaring mee. Veel gehoorde klacht is dat bij weinig ruimte de montage lastig is. “In de praktijk is concentrisch bij renovatie misschien niet overal haalbaar”, zegt Laros. “Parallel is uiteraard, mits uitgevoerd volgens montagevoorschriften, een prima veilige oplossing.”

Materialen en fabricaten niet mixen

Na de eerdere aandacht voor de beugelvoorschriften, waarin volgens Laros “echt stappen zijn gemaakt”, gaat Rogafa zich ook richten op de promotie van het vervangen van de rookgasafvoer met dakdoorvoer bij ketelvervanging. “We zien het nadrukkelijk als onze rol om ondersteuning te bieden om het kennisniveau van de installateur omhoog te helpen.” Ook eenduidige toepassing, dus het niet mixen van materialen en fabricaten, blijft een belangrijk speerpunt van Rogafa. Op het gebied van training en opleiding wil de Rogafa intensiever gaan samenwerken met ketelfabrikanten. Ook willen de rookgasafvoerfabrikanten zich aansluiten bij de uitgangspunten, en de organisatie van OK CV.

14 reacties op “Breed advies voor concentrisch

 1. Richard schreef:

  Misschien moet als in de eerste plaats Intergas standaard de HRE en Eco-toestellen met adapter in de doos gaan leveren. Nu is 1/3 van alle verkochte ketels al vanuit de doos ongeschikt voor concentrisch. De adapter moet je los kopen en die is peperduur en ook nooit voorradig bij de groothandel.

  • Eddy schreef:

   Goede opmerking. Hetzelfde geldt misschien voor beugels: wanneer deze standaard bijgeleverd worden bij RGA, worden ze misschien ook (nog) eerder gebruikt.

 2. Mike schreef:

  Het assortiment van de grotere ketelfabrikanten bestaat sowieso voor het merendeel uit toestellen met een concentrische aansluiting. Alleen voor die markten waarin parallelle systemen worden toegepast – zoals NL – worden de toestellen standaard van een parallelle aansluitng voorzien. Om de omzetting in de Nederlandse markt van parallel naar concentrisch te stimuleren zouden alle fabrikanten hun C6 gekeurde toestellen voor NL om moeten zetten naar concentrisch. Maw, een parallel adapter zou als accessoire verkrijgbaar moeten zijn ipv andersom.

 3. O.Giliam schreef:

  BLIJ MET AANDACHT? VOLKOMEN DUIDELIJK NOG MEER REGELTJES. EN MAAR WEER EEN TOEZICHTCOMMISSIE.( VULLEN MAAR DIE ZAKKEN)

 4. Charlie schreef:

  Voor de veiligheid ben ik het er mee eens maar al die commissies en keurmerken en organisaties die allemaal geld willen verdienen aan de kleine ondernemingen, daar gaan mijn haren rechtop van staan.
  Zorg dat het in de wet geregeld wordt dan hoeven we geen geld aan die stropdas organisaties te betalen.
  Ook via OKCV moet je lid worden van een overkoepelde organisatie zoals Uneto-vni die vragen gerust €2500 per jaar maar doen daar niks voor.
  Veiligheid JA OKCV JA
  stropdas organisaties NEE

 5. Pim schreef:

  Wordt het niet eens tijd dat de CV-gasinstallateur weer wordt gecontroleerd? Wordt het niet eens tijd dat de installateur voor gas-CV gediplomeerd is? Wordt het niet eens tijd dat de gas-CVmonteur een vakdiploma heeft en het vak kent? Wordt het niet eens tijd dat de meterleverancier voordat hij de meter plaatst controleert of er wel een gasinstallatie is? Is het abnormaal dat als de meter geplaatst is, de meterplaatser zeker weet dat de installatie in orde is?
  Is het normaal dat de gediplomeerde monteur die de Cv-ketel een jaarlijkse onderhoudsbeurt geeft, elk jaar de tekortkomingen betreffende het pand opschotelt? Is dat zijn vak?
  Mensen, fabrikanten en installateurs, wij weten hoe het voor de veiligheid en de economie het beste voor de huisinstallaties is. Overtuig de politiek dat wij een cowboyland zijn, zonder veiligheidsregels voor woonhuisinstallaties, als enige land in west Europa. De Tweede Kamer wilde een brief over dit onderwerp zelfs niet lezen. Dankzij de Onderzoeksraad Voor Veiligheid moet de Minister reageren. Ik hoop voor hem op een wijs besluit.

 6. frank schreef:

  goede zaak, concentrisch te gaan, heb een huis in Duitsland gekocht, daar een duitse Remeha Calenta geplaatst, standaard 60/100 buis, alle bochten en verlengstukken in pp/pps erbij besteld , niet duur , werkt erg makkelijk.
  echt easy , schoorsteen veger heeft de afname gedaan ,zoveel beter daar..
  wordt tijd dat zoiets weer in Nederland wordt ingevoerd., word het een stuk veiliger van

 7. Even ter aanvulling op de reactie van Charlie,

  Voor het licentiehouderschap van OK CV hoef je echt geen UNETO-VNI lid te zijn.
  Het genoemde bedrag van €2500,00 voor het lidmaatschap klopt absoluut niet voor kleinere bedrijven.
  Meer weten over OK CV en/of UNETO-VNI lidmaatschap? Bel me 06-51132201

 8. […] in de luchttoevoer van het toestel terecht komen. Eerder al liet Rogafa weten in te zetten op concentrische rookgasafvoersystemen, die dit extra veiligheidsvangnet door recirculatie al in zich hebben. Maar er zijn meer mogelijke […]

 9. […] fabrikanten van rookgasafvoersystemen schuiven de concentrische aansluitwijze naar voren als voorkeursoplossing. Dit terwijl in Nederland op dit moment nog geen 10 procent van alle cv-ketels concentrisch wordt […]

 10. […] aan de slag met verbeteringen aan de erkenningsregeling, en hebben rookgasafvoerfabrikanten een concentrische rookgasafvoer naar voren geschoven als […]

 11. […] verplaatst naar de zolder, met een nieuwe concentrische rookgasafvoer, helemaal volgens de meest actuele adviezen van de […]

 12. […] voorgegaan door grote servicebedrijven, gaan nieuwe cv-ketelinstallaties standaard uitvoeren met een concentrische rookgasafvoer. Wanneer toestellen af-fabriek concentrisch geleverd worden, is er niet langer een adapter nodig. […]

 13. […] er een kans bestaat dat alle nieuwe cv-ketels geïntegreerde CO-sensoren hebben. Ook wordt de concentrische rookgasafvoer vaker gestandaardiseerd door opdrachtgevers en installateurs. Dit betekent dat de adapter eraf kan, […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.