fbpx
Nieuws

Bouwbedrijf Dijkstra Draisma bouwt in het Friese Techum tien huurwoningen die worden geleased aan sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. De woningen zijn voorzien van pvt-panelen en een collectieve warmtepomp.

Het is het eerste project van het concept Buurblok, dat in samenwerking met zonne-energiebedrijf Wocozon werd ontwikkeld. “We hebben het concept nu rond, in het najaar gaat de bouw van start”, zegt Wietse de Vries van Dijkstra Draisma.

Collectief pvt-systeem

In Techum komen tien fabrieksmatig geproduceerde woningen met een energieverbruik op passiefhuisniveau. De woningen krijgen hun benodigde warmte vanuit een collectieve circulatieleiding, gevoed door een 16 kW-water/water-warmtepomp, samen met een buffervat opgesteld in een kleine berging. De Vries: “Zo’n water/water-warmtepomp produceert van zichzelf al weinig geluid, maar het hokje wordt ook nog eens geluiddicht gemaakt. Dus dat zal geen problemen opleveren.”

De warmtepomp gebruikt als bron pvt-panelen, die op het dak van elke woning liggen. Voor warmtapwater is er in de woningen een boilervat opgesteld, dat gedeeltelijk wordt door de circulatieleiding, geholpen door een elektrisch element.

Elektrische deelauto’s

Voor het voldoen aan de warmtevraag is maar een deel van het dak nodig – op de rest van het dak liggen gangbare pv-panelen. Die leveren op momenten dat de zon schijnt elektriciteit voor de warmtepomp. Als de warmtepomp niet draait, maar de zon wel schijnt, gaat de opgewekte elektriciteit naar twee elektrische auto’s, die deel uitmaken van het Buurblok-concept. Het zijn deelauto’s, die voor gezamenlijk gebruik van de tien huishoudens zijn.

Met Buurblok willen Dijkstra Draisma en Wocozon corporaties stimuleren om het voortouw te nemen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, zegt De Vries: “We zijn nu druk in gesprek met verschillende woningcorporaties om het concept verder uit te kunnen rollen.”

10 reacties op “Buurblok: leasewoning met collectieve warmtepomp

 1. R schreef:

  Stel dat de warmtepomp stuk gaat dan zit idereen zonder verwaming niet handig lijkt me een collectiefe warmtepomp dan liever elk huis een eigen warmtepomp

  • Roland van der Klauw schreef:

   In de centrale ruimte zit een dubbel uitgevoerde warmtepomp. Mocht er 1 defect zijn, kan de ander alles overnemen.
   Dank voor het meedenken.

   • Rene van't Zand schreef:

    ik vind het een bijzonder goed initiatief. leuk.
    Hoe gaat dat in zijn werk met de deelauto s ‘gaat dit bij inschrijving?
    Ik ben nieuwsgierig.
    mvg Rene

  • Talsma H. schreef:

   Wanneer ging jou vriezer of koelkast voor het laatst stuk ?
   Mijn vriezer na 35 jaar en de koelkast is nu na 19 jaar stuk.
   Dus hoe groot is een defect in hartje winter ?
   Mijn warmtepomp van 2002 was in 2008 stuk, een kapot lager in de compressorpomp. Maar ja als de installateur na de installatie van het systeem de bouten van de transportbeveiliging niet uit de warmtepomp behuizing haalt ???
   (Vonden hem altijd al veel lawaai hebben voor een bodem/water pomp).

 2. g van dijk schreef:

  nee dat kan niet iedereen een eigen warmtepomp misschien wel tien tallen dat geeft weer een kakafonie van herrie en geluid dan hebben alle buren steeds ruzie met elkaar

 3. Talsma H. schreef:

  sorry, 3e regel, Dus hoe groot is DE KANS OP een defect in hartje winter ?
  de kans op was weggevallen.

 4. W. Bizino schreef:

  Begrijp ik het goed, 1 water- water warmtepomp van 16 kw voor 10 huizen met 10 buffervaten en 10 ww boilers?.. Bij een koude winterdag dus ongeveer 2,5 tot 3,5 kw per woning.

 5. MdR schreef:

  Klinkt mooi, maar geeft mij wel een paar vragen.
  Worden er energie lasten doorberekend aan de huurders op basis van verbruik? Individuele bemetering?
  Welke kosten worden dan doorbelast aan de huurders, conform de warmtewet?

 6. R schreef:

  Liever elk een eigen warmtepomp dan centraal net als de centrale ketelhuiszen vroeger ging er een ketel stuk dan zat de helft van de mensen in de kou

 7. Bert Schenkel schreef:

  Hoe wordt de warmwater vraag opgelost ? Met boosters? Wordt er ook actief gekoeld in verband met de TO juli ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.