fbpx
Nieuws

Bij bijna de helft van de woningen is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij een kwart van de woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Op landelijk niveau verbeterde het gemiddelde energielabel van D naar C. Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data.

Vattenfall maakte per woning een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De woningen verbeterde het vaakst van label C naar B. Maar ook bijna 200.000 woningen gingen van E naar C, van B naar A of van E naar D.

Verbetering energielabel noodzakelijk

Zes jaar geleden kregen Nederlandse woningen gemiddeld het voorlopige label D toegewezen. Dit bleef van toepassing tot ze een definitief label kregen. Inmiddels zijn 4,4 miljoen woningen voorzien van een definitief label, dat gemiddeld op label C uitkomt. Het minimaal vasthouden van deze verbetering is nodig om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen. Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel.

Meeste winst in Noord-Holland

Bij de overgang naar definitieve energielabels blijken Nederlandse woningen gemiddeld 0,77 labelniveau energiezuiniger dan eerder berekend. Deze verbetering is het grootst in Noord-Holland: hier blijken woningen zelfs gemiddeld een volledig label energiezuiniger dan eerder berekend. Ook in Groningen en Friesland werd meer winst geboekt dan het landelijk gemiddelde. In Noord-Brabant en Zuid-Holland werd naar verhouding de minste energielabelverbetering gerealiseerd.

Almere meest energiezuinig

In Almere zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden. Dit komt waarschijnlijk doordat in de jonge stad geen woningen te vinden zijn van voor 1975. Relatief nieuwe woningen zijn doorgaans beter geïsoleerd en zullen daarom een beter energielabel hebben. Huizen in het Noord-Hollandse Heemstede blijken het minst energiezuinig, gevolgd door de nabijgelegen gemeenten Bloemendaal en Zandvoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.