fbpx
Nieuws

Certificering voor de Gasketelwet is nu goed op stoom: op dit moment hebben 700 installatiebedrijven hun bedrijfscertificering op zak. Maar op 1 juli zullen er nog zeker ruim duizend bedrijven in de wachtrij staan bij certificerende instellingen en dus zonder CO-papieren zitten. Vereniging Bouw- en Woningtoezicht laat aan Installatie.nl weten ook ná 1 juli coulant te zijn voor bedrijven die in de certificeringsprocedure.

Eind maart maakte Techniek Nederland bekend dat Vereniging Bouw- en Woningtoezicht, die de gemeentelijke handhavers aanstuurt, tot 1 juli coulant zal zijn voor installatiebedrijven die zich bij een certificerende instelling hebben ingeschreven.  Maar ook op 1 juli zullen er nog zeker 1000 bedrijven zijn die zichzelf of hun monteurs zonder CO-papieren op pad zullen moeten sturen, terwijl ze wel hoopten de certificeringen binnen te hebben.

Afgelopen twee maanden liep de teller van gecertificeerde bedrijven gestaag op. Elke maand komen er nu ongeveer 150 bedrijven bij en het lijkt erop alsof de certificerende instellingen nu op full speed draaien. Naar verwachting zullen er op 1 juli ongeveer 900 bedrijven hun papieren hebben. Op dit moment (1 juni) staan er 1800 bedrijven in de wachtrij bij een certificerende instelling, en hebben er 700 de certificering op zak. Ook zullen er nog bedrijven zijn die zich nog moeten aanmelden bij een certificerende instelling. Die zijn op dit moment druk bezig de achterstanden weg te werken.

Op 1 juni hadden 14.267 monteurs hun persoonlijke certificering voor installatiemonteurs. Dit Vakmanschap CO krijgen installatiemonteurs na een theorie en een praktijkexamen.

CO-keur

Op één punt is wel een versnelling te verwachten. Installateurs die zich bij CO-keur hadden ingeschreven, moeten – zoals eerder duidelijk was geworden – toch zelf hun papieren halen. Het gros van deze ongeveer duizend bedrijven komt terecht bij SKG-IKOB. Deze instelling verwacht dan ook in de komende twee maanden ongeveer driehonderd bedrijven te kunnen certificeren. Maar ook die spurt zal maar gedeeltelijk de druk van de ketel halen.

Voorwaarden voor coulance

Gezien deze tussenstand verwacht Techniek Nederland dat bedrijven die hun monteurs hebben bijgeschoold, zich hebben aangemeld voor certificering, de juiste meetapparatuur gebruiken én werken volgens een kwaliteitshandboek, hun werkzaamheden ook ná 1 juli mogen blijven uitvoeren, zo laat de branchevereniging weten. De vereniging Bouw- en Woningtoezicht laat in een reactie weten ook na 1 juli coulant te zullen zijn voor bedrijven die zich al bij een certificerende instelling hebben aangemeld.

7 reacties op “Wachtkamer CO-certificering puilt nog uit: installateur krijgt langer coulance

 1. Gediplomeerde Beun volgens TN schreef:

  Broodje aap verhaal.. wij van WC eend adviseren WC eend… Als jullie eigen cijfers kloppen dan gaat het dus om nog geen 20% wat voor de winter gecertificeerd is.. Ik hoor steeds meer om mij heen dat bedrijven het niet gaan doen en zelfs bedrijven die het wel hebben die toch gewoon werken als vantevoren en enkel bij een nieuwe installatie een melding maken… Dus weet niet of jullie even het aantal afgemelde onderhoudjes kunnen mededelen? Dan hebben we echt een beeld van hoeveel bedrijven/monteurs meedoen aan deze onzin.

 2. Jan schreef:

  Dd jonge kneuzen willen oude stieren het dekken leren.
  langer dan 40jaar praktijk ervaring en dan laten vertellen dat er de klote van kunt en begrijpt!
  Er zijn ontelbare colega’s die hierme beledigd worden.
  Colega’s die misschien nog drie jaar willen door werken en genieten van hun VAK en dan rustig afbouwen naar hun pensioen Gooien tercht de handdoek.
  Nog ff laten tergerren door de prutsers van KVK, SER en nog een paar uit dat pakt!
  Ze doen maar!
  Eerst iedere idioot laten prutsen aan Gas installaties Ieder buitenlander en particulier prutst wat bij elkaar, blaast de boel op De overheid schrikt of denkt kassa en verplicht jan en alleman zijn VAK uit te breiden met een geldkloppend certificaat.
  Ze krijgen nog grote problemen door deze actie!
  Ik doe als ik het overleef kwa gezondheid niet meer mee aan dit vuile spelletje.

 3. gert schreef:

  Al tientallen jaren lid van Uneto/VNI.
  Als je destijds lid wilde worden moest je de erkenningen Gas / Water/ Electra kunnen overleggen . Al die jaren een flinke contributie voor lidmaatschap moeten betalen .
  En nu wordt je aan de kant gezet om dat je de papieren niet in orde hebt .
  BELACHLIJK

 4. Marco schreef:

  Gert volgens mij ben je het spoor bijster wie nu eigenlijk wat doet.
  Erkenningen had je bij de SEI of Sterkin. Is nu InstallQ. Bij de oude organisaties weet je alleen bij binnenkomst gecontroleerd op papieren. Nu doet InstallQ steek proefgewijs toetsing
  Uneto -vni is nu Techniek Nederland,
  Dit is alleen een vak organisatie met voorwaarden om lid te kunnen worden om enigszins de serieuze installateur te kunnen onderscheiden.
  Met certificaten kun je pas echt aantonen dat je vakmanschap hebt als ondernemer. De BRL6000-25 is nieuw maar certificatie schema’s bestaan al decennia en zijn de enige manier om echt het kaf van het koren te scheiden door jaarlijkse toetsing.
  Als je de boel op orde hebt is het eenvoudig om de BRL6000-25 te bemachtigen.
  En als echte ondernemer die zijn business plan goed op orde heeft moet de investering niet onoverkomelijk zijn en op te nemen zijn in de kosten welke naar de klant worden berekend.

  • gert schreef:

   We zijn ook erkend bij InstallQ.
   Ons bedrijf is al ver voor 1900 opgericht en kennen de klappen van de zweep.
   We werken altijd met de voorgeschreven apparatuur.
   Nu moeten wij weer hoge kosten maken om weer erkend te worden.
   De klant is dus financieel de dupe. En laat geen of bijna geen onderhoud meer doen . En dat is dus niet de bedoeling .

  • Bert schreef:

   Zo te lezen ben jij ook een vvd stemmer waar de regel is dat alles wat verkeerd is recht gepraat moet worden .

 5. Marcel schreef:

  Haal van die 14267 monteurs er maar weer 1 vanaf.
  In nog geen twee jaar verloopt die van mij al weer. April 2020 behaalt.
  Met al mijn vakdiploma’s, gas en water erkenning bij InstalQ en 44 jaar ervaring weet ik dat ik mij niet onder die vakmensen thuis ga voelen.
  Ga mij bezig houden met andere installatie werkzaamheden zonder die administratie last. Heb ook nu al medelijden met de eerste monteur die zich bij de rechter mag verantwoorden omdat er toch nog een CO slachtoffer is gevallen door een toestel waar hij of zij als laatste bij is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.