fbpx
Nieuws

Collectieve leidingwatersystemen zijn kwetsbaar voor besmettingen met legionella. Kennisinstituut ISSO heeft nu een checklist gemaakt voor eigenaren en adviseurs waarbij snel duidelijk wordt of de installatie veilig is.

De checklist met de naam LegionellaScan, werd deze woensdag gepresenteerd op de stand van Envaqua tijdens de beurs Aqua Nederland in Gorinchem.

Met de gratis LegionellaScan kunnen eigenaren en beheerders van collectieve leidingwaterinstallaties in gebouwen stap voor stap ontdekken of zij de juiste maatregelen treffen, en of zij aan de voor hen geldende, wettelijke regelgeving voldoen. “Voor gebouweigenaren en -beheerders is het nog altijd erg lastig om exact te weten welke wetgeving van toepassing is en welke regels zij moeten naleven”, vertelt Irene van Veelen, projectcoördinator en sanitair specialist bij ISSO.

Onderzoek

De LegionellaScan is tot stand gekomen in een gezamenlijk project van ISSO, Imiq Advies en Holland Water. De digitale tool is mede ontwikkeld naar aanleiding van een breed opgezet onderzoek dat ISSO vorig jaar onder gebouweigenaren en beheerders heeft uitgevoerd. Daarin gaf driekwart van de respondenten aan op een bepaald moment een legionellabesmetting in de installaties te hebben gehad.

“Het is geen onwil bij eigenaren en beheerders, maar de reden dat er nog zoveel fout gaat in de uitvoering van Legionellapreventie, heeft gedeeltelijk te maken met het gebrek aan duidelijkheid. Het is lastig om exact te weten waaraan je moet voldoen”, vertelt Irene van Veelen.

Sauna’s en gevangenissen

“Met de LegionellaScan focussen we nu op eigenaren en beheerders van collectieve waterleidingsystemen. Dan gaat het over ziekenhuizen, zorginstellingen, asielzoekerscentra en gevangenissen, zwembaden met sauna’s, hotels, bed & breakfast, kampeerterreinen, wegrestaurants met douches en jachthavens. Vanzelfsprekend kunnen ook andere eigenaren, die vermoeden dat zij iets aan legionellapreventie moeten doen, de scan uitvoeren”, vertelt Irene van Veelen. De scan is niet bedoeld voor bedrijven met een koeltoren of voor woningen.

Lees hier de rapportage van ISSO:

Rapportage_DEF_Onderzoek_Drinkwaterveiligheid_en_Legionella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.