fbpx
Nieuws

Passiefhuisprijs voor WTW van Fresh-r

Fresh-r heeft met zijn innovatieve ventilatie-WTW op de Passivhaus beurs in München de Passive House Components Award gewonnen.

Fresh-r is een jong bedrijf uit Naarden, dat een ventilatie-WTW op de markt brengt die werkt met fijne koperdraadjes als warmtewisselaar. Het toestel, in een inbouw en een opbouwvariant beschikbaar, kan maximaal 120 m3/u aan lucht verversen. Bij bij 80 m3/u haalt de Fresh-r, naar eigen zeggen, een thermisch rendement van 87 procent.

Het apparaat is vraaggestuurd en werkt alleen bij bepaalde CO2- en/of luchtvochtigheidswaarden. De Fresh-r blijft met maximale efficiëntie warmte terugwinnen als het vriest. “En is daarmee als enige WTW-ventilator klaar voor BENG”, aldus het bedrijf. Bij andere decentrale wtw’s wordt dan gebruik gemaakt van de vorst-bypass, om te voorkomen dat door condensvorming bevriezing optreedt.

Ademend raam

Deze koperen lucht-lucht-warmtewisselaar werd jaren geleden al eens toegepast in het ‘ademende raam’, een geesteskind van de IJslander Jón Kristinsson en Noor van Andel, voormalig directeur onderzoek van AkzoNobel.

De prijs die Fresh-r heeft gewonnen is uitgegeven door de internationale Passive House Association (iPHA), een wereldwijd netwerk van Passive House stakeholders. Twee jaar geleden won Fresh-r van dezelfde organisatie de tweede prijs, in de categorie energierenovatie voor bestaande woningbouw. Nu de eerste prijs, in de categorie nieuwbouwwoningen. Het ging om een gezamenlijke inzending van het Schotse Collective Architecture en Fresh-r.

1 reactie op “Passiefhuisprijs voor WTW van Fresh-r

  1. Henk Heerink schreef:

    Ik ben erg benieuwd naar ervaringen met Fresh-r.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.