fbpx
Nieuws

Koperdraadwisselaar duikt weer op

De decentrale ventilatie-wtw met koperdraad-wisselaar is weer terug aan het front. De Fresh-r, die zijn introductie beleefde op de vakbeurs Energie in Den Bosch, kan als een geprefabriceerde kast in de spouwmuur worden geplaatst. Het apparaat mikt niet alleen op de woningbouw, maar ook op de kantorenmarkt. Het toestel, in een inbouw en een opbouwvariant beschikbaar, kan maximaal 120 m3/u aan lucht verversen.

In tegenstelling tot de meeste decentrale units, waarvan het gros een capaciteit heeft tot 70 m3/u, heeft de nieuwste loot aan de stam geen keramische of ‘rietjes’-wisselaar, maar een wisselaar met vertinde koperdraadjes, een techniek (fiwihex) die veel in de tuinbouw wordt toegepast en waarbij de lucht langs de ragfijne draadjes wordt geblazen. Deze lucht-lucht-warmtewisselaar werd jaren geleden toegepast in het ‘Breathing Window’, een geesteskind van de Noorse professor Jón Kristinsson, en werd ook enige tijd door Brink Climate Systems op de markt gevoerd. De fabrikant uit Staphorst is daar echter mee gestopt.

Vorst-bypass

De techniek zorgt ervoor dat de warmterugwinning ook bij vorst gewoon zijn werk blijft doen. Bij andere decentrale wtw’s wordt dan gebruik gemaakt van de vorst-bypass, om te voorkomen dat door condensvorming bevriezing optreedt. In die bypass vindt dan dus geen warmteterugwinning plaats.

Het toestel wordt door Vaventis vanuit Naarden in Nederland aan de man gebracht. Het 8-koppige bedrijf, een voormalige start-up die nu aan het opschalen is, maakt hierbij gebruik van een webshop.

Veel decentrale wtw’s

De decentrale wtw wint terrein. Op de afgelopen ISH hadden zelfs de grote verwarmingsbedrijven als Vaillant en Bosch hun varianten. Ventilatiebedrijven als Brink en Zehnder hebben geveldoorvoeren met de rietjeswisselaar, Climarad en Jaga hebben varianten van de techniek in combinatie met radiatoren, waar indien gewenst ook mee gekoeld kan worden.

2 reacties op “Koperdraadwisselaar duikt weer op

 1. Daan Josee schreef:

  Jon Kristinsson is niet Noors, maar IJslander van geboorte, er wordt nog steeds druk gewerkt aan een versie die voor decentrale ventilatie van schoolgebouwen kan worden gebruikt, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.

 2. Martijn R schreef:

  Dit artikel suggereert dat alle decentrale wtw’s over een vorst-bypass beschikken. Omdat ik momenteel aan het uitzoeken ben welke wtw voor mijn situatie geschikt is heb ik contact gehad met Climarad of de Climarad 2.0 nog werkt bij vorst en dit was hun antwoord:

  “Warmteterugwinning is in principe altijd aan de orde, echter kan het voorkomen dat de unit in onbalans moet gaan draaien i.v.m. condenspreventie en dus minder rendement levert. Deze onbalans is niet alleen gerelateerd aan de luchttemperaturen, maar ook aan de relatieve luchtvochtigheid binnen en buiten.”

  In vergelijking met de Fresh-R zeiden ze:

  “Ik ben erg benieuwd hoe de regeling van de Fresh-R is. Op hun website staat enkel dat de unit ook onder 0°C werkt, maar er wordt niet gesproken over de regeling en het rendement. Wanneer ze geen condensafvoer nodig hebben, zal de regeling eigenlijk precies hetzelfde zijn als ClimaRad. Ook ClimaRad is natuurlijk geschikt voor BENG.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.