fbpx
Nieuws

CLV van binnenuit in 1 dag

In Den Bosch heeft Guts Installatietechniek voor een vereniging van eigenaren (VVE) van een woningcomplex 36 cv-ketels vervangen. Hierbij is het collectieve rookgasafvoer- en luchttoevoerkanaal van binnenuit vervangen. Hierdoor zaten de bewoners slechts 1 dag zonder verwarming en warm water, en was geen overbodig hak en breekwerk aan de schacht nodig.

Renovatie van collectieve rookgasafvoerkanalen (CLV) is een lastig gegeven bij appartementencomplexen. De kanalen moeten geïnspecteerd en vervangen worden bij de overgang van VR naar condenserende HR-ketels. Doorgaans gebeurt dit door de schachten ook van binnenuit te openen, met overlast voor bewoners tot gevolg.

In Den Bosch heeft Guts Installatietechniek het nieuwe CoxHybrid-systeem van Cox Geelen toegepast, een nieuw kunststof (PP) overdruk systeem, dat in een bestaand kanaal kan worden gemonteerd, en op maat gemaakt wordt voor de woonhuisaansluiting. In zes strangen is in één dag het kanaal gerenoveerd vanaf het dak. De nieuwe afvoer is vanaf het dak ingemeten, en in 12 pijpsecties van bovenaf in de schacht ingebracht en gefixeerd. Op elke verdieping is de afvoer van de HR-ketel aangesloten op de nieuwe collectieve voorziening.

In onderstaande video is goed te zien hoe dit project in de uitvoering is aangepakt.

2 reacties op “CLV van binnenuit in 1 dag

 1. frank schreef:

  volgende keer filmpje maken met wel de veiligheidsmaatregelingen die nodig voor valbescherming.voor de rest mooi product

 2. Daniël schreef:

  Het rookgaskanaal wordt hier vernauwd. Hierdoor worden de bewoners (nu en straks) beperkt in hun toestelkeuze. Door opening van de luchttoevoerkanaal halen de toestellen nu lucht uit de schacht ipv buiten, geen goede afwerking luchttoevoerkanaal. Geen sifon onderzijde rookgasafvoerkanaal dus onderste toestel krijgt al het vuil en condens. Dit systeem zegt max 8 toestellen bij 130mm terwijl burgerhout multiflex 130mm 6 cw3 ketels als maximum heeft ivm gelijktijdig gebruik.

  Aanleg, onderhoud en renovatie van een clv-systeem is een specialisme.
  Eén en ander staat voor de gemiddelde installateur op het door de rogafa uitgebrachte ‘het nieuwe clvsysteem’. Link : https://www.rogafa.nl/rookgasafvoersysteem/het-nieuwe-clv-systeem/
  Maar schakel een expert in.

  Een eigenaar of beheerder verwacht dat ze elk toestel (C10) kunnen aanschaffen en een investering doen voor de lange termijn. Niet dat het systeem na 10 jaar afgekeurd zou kunnen worden ivm een lekke lipring waardoor een ketel rookgassen aanzuigt. Geef goeie voorlichting.
  Dit systeem heeft zijn voordelen maar dus ook zijn nadelen.

  Gegroet,
  Daniël Baars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.