fbpx
Nieuws

CO2-besparing door gereviseerde mengkranen

Naast pompen, prints, ventilatoren en omvormers kun je vanaf nu ook gereviseerde mengkranen krijgen. Dornbracht, producent van kranen in het hoge segment start een revisieprogramma. De grondstoffen uit het productieproces en van gerecyclede kranen wordt gebruikt voor een nieuwe lijn die ReCrafted heet. Ook showexemplaren worden op deze manier in de markt gezet.

Eigen webshop

Het nieuwe ReCrafted-concept van Dornbracht maakt deel uit van een allesomvattende visie op duurzaamheid. Dornbracht gaat deze gereviseerde en opnieuw veredelde kranen verkopen in een eigen webshop. Op basis van beschikbaarheid komen verschillende modellen van Dornbracht in de gereviseerde variant op de markt.. De Duitse fabrikant heeft TÜV Rheinland laten berekenen dat er per gereviseerde kraan ongeveer 40 procent CO2-uitstoot bespaard in vergelijking met een nieuw product. De kranen zijn in chroom of geborsteld chroom verkrijgbaar.

Ook terugnemen

In de toekomst gaat Dornbracht ook kranen van particulieren en hotels terugnemen. Wanneer de kraan door een erkende installateur wordt gemonteerd, krijgt de gebruiker een nieuwe garantie van 5 jaar.   

Maatwerk

De productie van Dornbracht in Iserlohn, Duitsland, is van oudsher een fabriek voor premium mengkranen. Hier worden zelfs heel kleine hoeveelheden tot aan een batch size van 1 gerealiseerd. Door de hoge toegevoegde waarde en het grote aandeel handmatige activiteiten, zoals het met de hand galvaniseren, kan het ReCrafted-proces probleemloos in de bestaande productieprocessen worden geïntegreerd. Ervaring in het reviseren van kranen heeft Dornbracht trouwens al door de x-tra Service: in deze afdeling worden klantwensen op maat al meer dan 70 jaar gerealiseerd – inclusief het nakijken en herstellen van oude mengkranen.

Hoe werkt het?

Teruggenomen kranen worden eerst volledig gedemonteerd. Alle onderdelen worden nagekeken, beoordeeld en gesorteerd op geschikt voor ReCrafted of recycling. Alle onderdelen die niet voor revisie kunnen worden gebruikt, worden door partners in de regio gerecycled. Van oude cartouches kan bijvoorbeeld kunststofgranulaat worden gemaakt. Tijdens het elektrolytisch decoaten van de kraanhuizen worden grondstoffen van finishes zoals goud teruggewonnen. De kranen gaan vervolgens door de slijp- en polijstafdeling voordat ze een nieuwe afwerking krijgen bij het handmatig galvaniseren. Nadat de producten zijn voorzien van het Dornbracht ReCrafted-logo als gereviseerde originelen en functionele onderdelen zoals nieuwe mengkraancartouches en straalregelaars zijn toegevoegd, worden een lektest en een laatste kwaliteitscontrole uitgevoerd. De gereviseerde mengkraan met een certificaat verpakt in een ecologische verzenddoos.

Revisie is hot

De materialenfootprint wordt ook in de bouw en installatiewereld steeds belangrijker. Meer weten over wat revisie in de installatietechniek kan betekenen. Installatie.nl maakte hier vorig jaar een Podcast over. Luister die hieronder terug.

1 reactie op “CO2-besparing door gereviseerde mengkranen

  1. Piet plezier schreef:

    Waarom geen mengkranen wet ? Raken best veel hulp behoevende en bejaarden gewond door te heet water ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.