fbpx
Nieuws

Compacte hybride ketel en warmtepomp

Na onder meer Nefit en AWB komt nu ook Daikin met een hybride combinatie van HR-ketel met lucht/water-warmtepomp.

 

 

Met deze techniek kunnen duurzame warmtepompen op een relatief zuinige manier wel in het hoger temperatuurbereik komen bij vrieskou en voldoen aan de behoefte aan warm tapwater. Na introductie op de ISH in Frankfurt had de Installatie Vakbeurs in Hardenberg de Nederlandse primeur van Altherna Hybride. De Japanse fabrikant zocht voor dit toestel de samenwerking met Intergas, dat met de Kombi Kompact HReco een van de zuinigste doorstroomtoestellen in de CW5 klasse in haar stal heeft. Het hybride toestel combineert het binnendeel van de warmtepompinstallatie met de HR-ketel, in één compacte behuizing.

 

Regeling

Waar de warmtepomp normaliter tot 70 procent in de verwarmings- warmwaterbehoefte voorziet, springt de ketel, met de bekende dubbele platenwisselaar van Intergas, bij voor het hogere temperatuurbereik. Waar andere hybride toestellen óf op de warmtepomp, óf op de gasketel draaien, kunnen de technieken in de Altherna Hybride samen optrekken. Hiervoor is een intelligente regeling toegepast, die gepatenteerd is. Andere bijzonderheid is dat de hydrobox is geïntegreerd ín het toestel, waardoor de beursintroductie qua installatieruimte compact is, en als één toestel te onderhouden is.  Volgens Daikin is de introductie daarom ook interessant voor de renovatiemarkt. De cv-ketel kan ook standalone werken, in afwachting van latere montage van de warmtepomp. Volgens Daikin ligt het jaarrendement tot 35 procent hoger dan bij een conventionele HR-ketel.

2 reacties op “Compacte hybride ketel en warmtepomp

 1. de Waal schreef:

  Hele interessante ontwikkeling,alleen vraag ik mij af hoever mag de buiten unit vanaf de hybride c.v. installatie hangen of staan zonder te veel energie verlies?
  Is het beter de buiten unit laag te hangen of op 4 meter hoogte op een zuiden kant
  Wat is het voordeel bij een gas verbruik van 1100m2 en een elektra verbruik van 2800 kW
  Wat is de gemiddelde prijs van een 8KW met koeling na installatie

 2. deWaal schreef:

  Tot opheden heb ik geen informatie kunnen vinden betreft :de maximale afstand van de buiten unit van de warmtepomp naar de hybride c.v installatie van Daikin-Intergas.
  Welke afstand is overbrugbaar zonder te veel energie verlies.?
  Wat is aan te raden de buiten unit beneden of op 4 meter hoogte te plaatsen.
  Is er een omgeving – vergunning nodig vanwege geluidshinder van de ventilator?
  Wie kan mij helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.