fbpx
Nieuws

Betere prijzen, vollere orderportefeuilles

De installatiebranche ontwikkelt zich het afgelopen kwartaal positief, zo blijkt uit het conjunctuurdashboard van installateursvereniging Uneto-VNI. De branchevereniging ondervroeg 452 leden met een personeelsbestand van meer dan 25 mensen. De resultaten van 69 bedrijven (15%) zijn verwerkt in de rapportages.

Zowel de omzet als resultaatverwachtingen stijgen, net als de aanvragen en scoringspercentages van offertes. De resultaatverwachtingen stijgen harder dan de omzetverwachtingen, wat duidt op een beter prijsniveau. En dat klopt: meer dan de helft van de ondervraagde installateurs ziet het prijsniveau met 2,5% of meer stijgen.

De grootste groeiers zijn het onderhoud van woningen en de infra. Nieuwbouw en renovatie blijven net als de utiliteit en industrie stabiel.

Bedrijven hebben het drukker

Was de gemiddelde orderportefeuille vorig kwartaal voor 7,3 maanden gevuld; de ondervraagde bedrijven zijn nu gemiddeld voor 8,3 maanden onder de pannen. Geen verrassing: op het gebied van personeel stijgende cijfers: het aantal monteurs in dienst en inleners is het afgelopen kwartaal iets gegroeid ten opzichte van Q1.

Meer weten?

Bekijk hier de rapportage van het tweede kwartaal 2018.

Conjunctuurgegevens 2018 – kwartaal 2

Eerdere kwartaalrapportages van Uneto-VNI zijn hier te vinden.

1 reactie op “Betere prijzen, vollere orderportefeuilles

  1. jos schreef:

    Betere prijzen, meer orders, maar we zitten met grote problemen. Er is een groot tekort aan personeel Er zijn te weinig installatiemonteurs/installateurs met vakdiploma,s . We lopen giga achter met goede installatie-opleidingen in verduurzaming van woningen daar moet NU op ingezet worden .Alle installatie-Monteurs/Installateurs in Nederland moeten met betaalbare ,door de overheid gesubsidieerde vooral praktijk gerichte cursussen bijgeschoold worden. Nu investeren door de overheid is echt noodzakelijk .We hebben nu al problemen en die problemen worden alleen maar groter . Mr Wiebes laat weer uitgebreide praktijklokalen openen bij b.v. energiemaatschappijen, die vroeger ook praktijklokalen met leraren voor hun monteurs hadden en laat installatie-monteurs/installateurs van lokale installatiebedrijven in de regio,s daar vakkennis opdoen. Het is echt 2 voor 12 in de installatiebranche. Er wordt te weinig kennis ontwikkelt/gedeeld op dit moment .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.