fbpx
Nieuws
Vloerverwarming binnen 2 werkdagen

In 2021 gaven Nederlanders ruim €8,6 miljard uit aan duurzame aanpassingen aan de woning. Verlichting werd het vaakst verduurzaamd. De hoogste bestedingen werden gedaan in de categorie verwarming. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.

In 2021 heeft 52% van de Nederlandse huishoudens minimaal één duurzame aanpassing aan de woning gedaan. Dat komt neer op 4,2 miljoen huishoudens. Gemiddeld werden 4,1 duurzame aanpassingen per huishouden gerealiseerd. In de meeste gevallen voerde men de aanpassing zelf uit (52%). 28% is tegen betaling uitgevoerd en 18% werd door de verhuurder gedaan. 2% werd door de Vereniging van Eigenaren (VvE) geïnitieerd.

Verwarming in de lift

Twee op de vijf huishoudens hebben in 2021 energiezuinige verlichting in de woning aangebracht. Daarmee is dit veruit de meest toegepaste woningverduurzaming. Daarnaast heeft 19% van de huishoudens energiebesparende maatregelen op het gebied van verwarming genomen. 17% paste de isolatie van de woning aan en 12% nam waterbesparende maatregelen. 7% verduurzaamde de ventilatie van de woning. Ten opzichte van 2020 stijgen de bestedingen aan de verwarmingsinstallatie. Dat is niet gek: de gasprijs steeg flink, en de bereidheid om bijvoorbeeld te investeren in (hybride) warmtepompen is ook gestegen.

Hoogste besteding aan verwarming

Gemiddeld wordt er per aanpassing €649 uitgegeven. Nederlanders besteden het meest aan het verduurzamen van de verwarming (gemiddeld €1.800 per aanpassing). Ook de investering in isolatiemaatregelen ligt met €1.000 per aanpassing hoger dan gemiddeld. De gemiddelde bestedingen aan duurzame aanpassingen van de ventilatie (€189), waterbesparing (€100) en energiezuinige verlichting (€87) liggen veel lager.

De resultaten in dit persbericht komen uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Muliscope naar verwarming, water- en energiebesparing, ventilatie en isolatie. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Rutger de Haan. In het onderzoek zijn 4.344 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.