fbpx
Nieuws

Corporatie kiest ‘hybride’ koers

Geen all-electric, maar hybrides bij het verduurzamen van huurwoningen. Corporatie Wold&Waard, in Groningen, kiest voor hybrides bij het verduurzamen van dik 800 woningen. Nul-op-de-Meter renovatie, waarmee de woningbouwvereniging geëxperimenteerd heeft, blijkt financieel niet haalbaar, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

Woningbouwverenigingen zijn volop aan het stoeien met het verduurzamen van hun woningvoorraad. De corporatiewoningen zijn niet voor niets beoogd startmotor van de energietransitie. in 2050 moet de corporatiemarkt energieneutraal zijn. De plannen om hele woonwijken van het aardgas af te halen en volledig te renoveren tot nul-op-de-meter lijken niet overal haalbaar.

In Groningen was aanvankelijk het plan geweest om ook in de renovatie van het aardgas af te gaan. Huurwoningen zouden dan volgens de ’theemuts’ methode gerenoveerd worden: een compleet nieuwe schil met een warmtepomp voor verwarming en tapwater. Wold & Waard heeft het afgelopen jaar een pilot uitgevoerd met 48 woningen. Die is goed bevallen, maar te kostbaar gebleken voor opschaling.

Overstap naar hybride

De corporatie stapt over naar het hybride model. Dit betekent dat dak, kozijnen en glas worden vernieuwd, en de woning kierdicht wordt gemaakt. De gasaansluiting blijft. De woningen krijgen een hybride opstelling. Een warmtepomp zorgt dan voor de basislast voor verwarming en tapwater. De HR-ketel springt bij de piek in vraag naar tapwater en verwarming, bijvoorbeeld in de winter. De koerswijziging geldt alleen voor de renovatie. De nieuwbouw wordt wel volgens de NOM-principes en gasloos gebouwd.

De eeste honderd bestaande woningen in Leek, Marum, Zuidhorn en Grijpskerk worden volgend jaar aangepakt.

2 reacties op “Corporatie kiest ‘hybride’ koers

  1. Erik schreef:

    Maar het NOM-principe kan toch straks niet meer, als de saldering voor opgewekte stroom wordt afgeschaft?

  2. NicoG schreef:

    NOM (nul op de meter) is geen NOR (nul op de rekening). We gaan gewoon betalen voor gebruik van “het Net” als “accu”. Vanaf 2023 zal het terugleveren op een zonnige zomerdag allengs minder opleveren dan wat het gebruik van hetzelfde aantal kWh zal gaan kosten in de winterperiode. Daarom ben ik benieuwd naar de ontwikkelingen van accu-systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.