fbpx
Nieuws

Cv-ketels door de shredder

3

Het afgelopen jaar werden er in Nederland een kleine 400.000 cv-ketels vervangen. De oude toestellen belanden voor het overgrote deel op de hoop bij de lokale oud ijzerhandel, die het koper en ijzer ten gelde kan maken.

Elke installateur heeft hiervoor zijn adresje. Voor de één een serieuze verdienste, voor de ander vulling voor de fooienpot van de monteurs.

Georganiseerde inzameling

Een steeds groter deel van de afgedankte ketels wordt georganiseerd ingezameld door fabrikanten of groothandelaren die het traject van afhalen tot aan aanlevering van grondstoffen transparant en gecertificeerd. Een voorbeeld daarvan is Nefit, dat consumenten sinds dit stookseizoen een recyclebonus aanbiedt die kan oplopen tot 375 euro. Installateurs krijgen ook een vergoeding van 25 euro of spaarpunten wanneer ze aan het programma deelnemen. Voor dat extraatje worden ze volledig ontzorgd, en kunnen ze hun klanten laten zien dat ze recyclen volgens een transparant en onafhankelijk gecontroleerd proces. Sinds de start van het programma, heeft de Deventer toestelfabrikant via recyclingbedrijf Riwald al meer dan 3000 ketels verwerkt tot vermalen grondstoffen voor nieuwe producten.

Wat gebeurt er met ingezamelde toestellen?

In onderstaande video zie je hoe cv-ketels worden verwerkt vermalen

De apparaten gaan bij Riwald door een granulator, waardoor de materialen machinaal met een trommelfilter kunnen worden gescheiden. Zo hou je ijzer, koper, aluminium, rvs maar ook kunststoffen. over. Die materialen kunnen weer als grondstoffen dienen voor andere producten. Het proces is hier gecertificeerd volgens het onafhankelijke Waste Electric and Electronic Equipment Label of Excellence (WEEElabex).

3 reacties op “Cv-ketels door de shredder

  1. HR Premium Parts schreef:

    Heel goed dat dit gecertificeerd wordt gedaan, maar erg jammer dat hoogwaardig hergebruik van kostbare onderdelen middels revisie hierdoor onmogelijk wordt gemaakt. #downcycling ipv #recycling #materialsmatter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.