fbpx
Nieuws

Dakdoorvoer met horizontale monding

Een compact alternatief voor de klassieke verticale dakdoorvoer voor aan- en afvoer van ventilatielucht voor woningen. De Valetis van Ubbink komt binnenkort op de Nederlandse markt. De nieuwe dakdoorvoer moet tot minder gepuzzel op het dak leiden.

Op de Franse vakbeurs Interclima konden afgelopen najaar alvast kennismaken met de Valetis, die in Frankrijk al beschikbaar is. Op de BouwBeurs 2023 is de Nederlandse introductie.

Esthetisch alternatief

De meeste aan- en afvoer van ventilatiesystemen, voor zowel mechanische als balansventilatie gebeurt met verticale mondingen. De Valetis is een alternatief, bijvoorbeeld wanneer de verticale pijp uit esthetisch oogpunt niet wenselijk is.

Diameters

Groot verschil is de horizontale monding, die over driekwart van de dakdoorvoer plaats vindt. Volgens Ubbink wordt door het ontwerp de drukval aanzienlijk beperkt. Dit komt de prestatie en energieverbruik van een ventilatiesysteem weer ten goede. De Valetis is verkrijgbaar in een enkele versie van ø160 mm en in een versie met een diameterverloopstuk (van ø160 tot ø100 mm) om aan alle configuraties en behoeften te voldoen.

Loodvervanger

De doorvoer is standaard voorzien van een 60×60 slabbe Ubiflex, de loodvervanger van Ubbink. Dit is gemodificeerd bitumen met een aluminium strekgaas als inlage. De toplaag is voorzien van PP korrels. Hiermee kan een waterdichte afdichting met het dakvlak worden gemaakt. De Valentis voldoet aan de Europese norm voor ventilatiesystemen (EN 13141-5). Net als de verticale pijpen is de monding in vier kleuren beschikbaar: zwart, antraciet, rood en terracotta, zodat het goed overeenkomt met de meest gangbare kleuren dakbedekking of pannen.

De Valetis is niet de eerste vernieuwde dakdoorvoer die Ubbink op de markt brengt. Afgelopen jaar kwam de fabrikant uit Doesburg al met de Ventus, een installatievriendelijke doorvoer. Dit product won onder meer een VSK Award op de installatievakbeurs VSK in mei. Lees hier een blogpost bij Ubbink over deze nieuwe doorvoeren.

1 reactie op “Dakdoorvoer met horizontale monding

  1. F.G. Ravestein schreef:

    Traditionele vertikale dakdoorvoeren waren (in Nederland) gebaseerd op het blijven functioneren bij een sneeuwhoogte tot 30 cm. Kennelijk wordt dit niet meer waarschijnlijk geacht gezien de verwachte temperatuurstijging. Toepassing in hooggelegen gebieden lijkt me toch niet aan te raden. Als afvoer van warme lucht zal het nog wel gaan bij continue gebruik maar bij aanzuiging van buitenlucht en bij afvoer van b.v. een warmtepompboilerof een WTW-Unit is het ook nog een risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.