Bij warmtepompen is goed dimensioneren veel belangrijker dan bij de traditionele cv-ketel. Het Belgische ingenieursbureau Heat-Box ontwikkelde transmissieberekeningssoftware waarmee in bestaande woningen eenvoudig het juiste vermogen bepaald kan worden. Zo’n beetje alle installatiegroothandels werken er inmiddels mee, en je kunt de software ook zelf aanschaffen.
De keuze voor het benodigde vermogen van een cv-ketel kan gemaakt worden op basis van grove inschattingen. bij een warmtepomp is het andere koek. Een warmtepomp haalt ten eerste vaak niet het grote vermogen dat cv-ketels halen. Daarnaast mist de warmtepomp het grote modulatiebereik dat cv-ketels wel hebben. Een modulerende warmtepomp van 10 kW kan vaak maar terug tot ongeveer de helft, bijvoorbeeld 5kW. Dat betekent dat de installateur veel preciezer moet gaan berekenen wat het benodigde vermogen is.
Warmteverliesberekening
Want een te klein bemeten warmtepomp kan draaien wat-ie wil: als het verwarmingsvermogen niet is opgewassen tegen de hoeveelheid warmte die het huis verlaat, dan warmt de woning niet meer op. Een te groot bemeten warmtepomp doet zijn werk ook niet goed. Want bij zulke warmtepompen is het vermogen zelfs op de laagste modulatiestand nog te groot en dus gaat de machine pendelen en de hele winter talloze start-stops maken.
Een warmteverliesberekening is het beste middel om het juiste benodigd vermogen te bepalen.
Wat dit inhoudt, en hoe je dit toe kunt passen, lees je in dit achtergrondartikel.
Vandaag weer les gegeven over warmteverlies berekening op ROC. Studenten geven aan dat dit niet zo eenvoudig is om goed te doen. Jammer dat er inmiddels zoveel zogenaamde specialisten zijn die roepen dat dit zo te doen is.
Jammer om te zien dat ze de leidingen zonder koker plaatsen, dit is dus het verschil met een installateur die de prijsvechter is of een vakman die ook een mooie installatie wil maken. Ben blij dat ons bedrijf bij de laatste hoort.