Het kennisplatform TVVL organiseert op maandag 27 juni het Nationaal Congres Sanitaire Technieken (NCST) in Amersfoort. Op deze 7e editie van het congres presenteert Tweede Kamerlid Erik Ziengs plannen voor een herziening van de regelgeving omtrent legionellapreventie. Verder staat de bijeenkomst in het teken van hemelwaterafvoertechnieken, de invloed van waterleidingsprinklers op de drinkwaterkwaliteit in de woning, en de vele vragen die er nog zijn over de nieuwe normering NEN 1006 over leidingwaterinstallaties.
NEN 1006
Inmiddels heeft men kennis kunnen nemen van de definitieve versie van NEN 1006, die naar verwachting in juli van dit jaar wettelijk van kracht wordt. Vanuit de praktijk zijn er nog tal van vragen zoals over de persproef die moet worden uitgevoerd, maar hoe zit dat met de andere bepalingsmethoden? Wanneer moet voor welke eisen worden aangetoond dat aan NEN 1006 wordt voldaan? En van welke bepalingsmethoden moeten de resultaten worden vastgelegd in het installatiegebonden dossier? Mag een waterbesparende wastafelkraan worden toegepast met een kleinere volumestroom (in volledig geopende stand) dan volgens tabel 2 van NEN 1006? Op deze en andere vragen geeft Rosé Derwort (Kiwa) op het congres het antwoord. Ook wordt aandacht besteed aan de eerste serie nieuwe Waterwerkbladen.
Plannen voor gerichtere regelgeving
VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs komt aan de installatiesector zijn plannen voor gerichtere regelgeving op het gebied van legionellapreventie toelichten. Hij pleit voor een herziening van de prioritaire instellingen, centralisatie van het toezicht op legionellapreventie. Ook wil hij dat er geen nieuwe regels bijkomen en dat er minder aandacht is voor verplichting, maar juist meer voor preventie en voorlichting. Over deze punten zal hij 27 juni de discussie aangaan.
Waterleidingsprinklers
De TU Delft deed in samenwerking met een aantal drinkwaterbedrijven onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de toepassing van waterleidingsprinklers op de kwaliteit van het drinkwater. Op het congres bespreekt Ljiljana Zlatanović (TU-Delft / Vitens) de onderzoekresultaten. Zij gaat ook in op de ervaringen met waterleidingsprinklers in de praktijk.
Ontluchting bij hemelwaterafvoersystemen
Door UV-hemelwaterafvoersystemen (volvulsystemen), stroomt veel regenwater door relatief kleine diameters. Voor een goede werking moet het hele leidingsysteem met water gevuld zijn en het liefst snel na het begin van een bui. Om dit te realiseren is een betrouwbare ontluchting nodig en dat is in Nederland met zijn hoge waterstanden niet altijd vanzelfsprekend. Dit aspect is in de richtlijnen vaak onderbelicht gebleven en zorgt soms voor dakoverstromingen. Om een betrouwbare ontluchting te realiseren kunnen is het soms nodig om extra maatregelen te treffen. Hoe dat precies zit, gaat ing. René Offringa (Wavin Nederland, en lid van de NEN/ISSO-commissie Gebouwriolering) op het congres toelichten.
Het volledige programma van de NCST vindt u hier. Aanmelden kan hier.