fbpx
Nieuws

Dit wordt beeldmerk veilige gasketel

Installatiebedrijven die straks gecertificeerd zijn om installatie en onderhoud voor cv-ketels uit te voeren, mogen dit beeldmerk op hun bus voeren. Het CO Vrij-logo wordt het nieuwe beeldmerk voor veilige cv-installaties.

Het beeldmerk is uitgegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het merk zal omwille van de herkenbaarheid voor particulieren gevoerd moeten worden op alle uitingen die betrekking hebben op de werkzaamheden aan aan gasverbrandingsinstallaties waarop het wettelijk stelsel van toepassing is. Denk hierbij aan de website, offertes, de bedrijfswagen en andere vormen waarmee de installateur als gecertificeerd bedrijf naar buiten treedt.

Wat zijn de ervaringen?

Dit najaar zullen veel bedrijven zich certificeren voor de Gasketelwet. Lees hier de ervaringen van een van de eerste bedrijven die dit traject hebben doorlopen. Naast de bedrijfscertificeringen moeten ook de monteurs een vakbekwaamheidsdiploma Vakmanschap CO behalen. Hier een reportage over de examinering van dit tweede traject. Onderaan dit artikel de link naar een Installatie Podcast over de Gasketelwet.

Lees hier het dossier Gasketelwet op Installatie.nl

Volgend jaar wettelijk verplicht

De Gasketelwet is per oktober vorig jaar ingegaan, en wordt per 1 april 2022 verplicht. Dit betekent dat eigenaren van gasgestookte installaties vanaf die datum wettelijk verplicht zijn om een gecertificeerd bedrijf/vakman in te schakelen voor installatie en onderhoud van cv-ketels. Blijkt uit de audits dat het bedrijf zich niet aan de opgestelde regels houdt, dan kan de certificerende instelling het installatiebedrijf waarschuwen, schorsen of het certificaat intrekken. Ook eigenaren van cv-ketels kunnen via de gemeente een boete krijgen wanneer ze een ongecertificeerd bedrijf of beunhaas inschakelen. Gecertificeerde bedrijven komen in een openbare database te staan, en monteurs krijgen een identificatie voor hun Vakmanschap CO, zodat herkenbaar is voor ketelbezitters dat de monteur het juiste papiertje bezit.

Installatie Podcast Gasketelwet

2 reacties op “Dit wordt beeldmerk veilige gasketel

 1. Richard schreef:

  Ook eigenaren van cv-ketels kunnen via de gemeente een boete krijgen wanneer ze een ongecertificeerd bedrijf of beunhaas inschakelen.

  Wat een flauwekul dit
  de verenigingen van gemeenten heeft aangegeven niet te handhaven omdat zij niet op prive terrein mogen komen ( woonhuis)

  Verder als iedereen een ketel op de hoek van de straat kan kopen en beun ( wat eigenlijk personeel is van een bedrijf) de ketel plaatst is het weer een idee wat flopt net als
  ok cv
  waarborginstallateur
  Brl 6001
  Enz enz

 2. Mark schreef:

  Juist!
  En het kan zo simpel!
  Eerst controle van de werkzaamheden, dan pas Gas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.