fbpx
Nieuws

Dorp wil collectief van aardgas af

Stad aan ’t Haringvliet wil met het hele dorp aardgas vervangen door groen waterstof. Voorwaarde is dat de bewoners er niet op achteruit gaan qua lasten. Het project moet een proeftuin worden voor Programma Aardgasvrije wijken. Plan is om de transitie in 2025 te voltooien.

Maar liefst negen verschillende partijen hebben 16 juli een handtekening gezet om hun samenwerking te bekrachtigen en te werken aan de realisering deze ambitie. De partijen gaan de komende periode verder samen onderzoeken of Stad aan ‘t Haringvliet de overstap kan maken van aardgas naar groene waterstof. Belangrijke voorwaarde is wel dat waterstof voor de inwoners niet duurder zal zijn dan aardgas. Over een jaar wordt de definitieve beslissing genomen.

De intentieovereenkomst is ondertekend door negen partijen: Coöperatie Deltawind, Eneco, Gasunie, Greenpoint Group, Hygro, Oost West Wonen, provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin en de gemeente Goeree-Overflakkee. De ondertekende intentieovereenkomst aangeboden aan inwoners van Stad aan ’t Haringvliet.

Betrokken inwoners

Stad Aardgasvrij is een initiatief van inwoners van Stad aan ‘t Haringvliet. Een groep van vijftien betrokken inwoners zijn in de afgelopen tijd aan de slag gegaan met de vragen die leven over groene waterstof. Wat betekent bijvoorbeeld de overstap voor de aanschaf van een andere ketel? Hoe zit het met de overstap naar een andere energieleverancier, kosten, veiligheid en de noodzaak tot het verduurzamen van woningen? Door middel van nieuwsbrieven, informatiemarkten, huisbezoeken, workshops en de website www.stadaardgasvrij.nl is er inmiddels antwoord gegeven op die vragen. Voor de komende maanden staan er de nodige vervolgacties gepland rondom het verduurzamen van woningen.

Leidingen en windturbine

Elke partij heeft zijn eigen rol in de komende onderzoeksperiode. Zo onderzoekt Stedin bijvoorbeeld of het bestaande gasnet ingezet kan worden voor het transport van waterstof en hoe alles veilig – zonder compromissen – gerealiseerd kan worden. Deltawind kijkt naar de mogelijkheid van het inzetten van een waterstofwindturbine; een bestaande windmolen die waterstof produceert. Woningcorporatie Oost West Wonen richt zich ook op het verduurzamen van hun woningen. Op deze wijze vullen partijen elkaar goed aan in de samenwerking.

Waterstofdorp wil proeftuin worden

Hoewel grootschalige inzet van waterstof nog ver weg lijkt, denkt Goeree-Overflakkee dat lokale groene waterstof productie haalbaar is, omdat op het eiland meer elektriciteit wordt geproduceerd dan verbruikt. Daarnaast wordt er door een samenwerkingsverband bestaande uit Deltawind, Eneco en HYGRO gekeken naar de inzet van een waterstofwindturbine die zeer effectief waterstof produceert. Voor de leveringszekerheid wordt vanuit een tweede locatie door de Greenpoint Group waterstof geproduceerd op het energie park. Gasunie, Stedin en de producenten werken samen aan het concretiseren van een basisontwerp dat is opgesteld bij het indienen van de aanvraag (voor een financiële bijdrage) voor het Programma Aardgasvrije wijken, de zogeheten proeftuinen die de overheid heft benoemd. Ook de provincie ondersteunt het project.

Draagvlak cruciaal

Voor de gemeente Goeree-Overflakkee is draagvlak onder de inwoners cruciaal. “Alles valt of staat met de betrokkenheid van inwoners”, zo benadrukt wethouder duurzaamheid Tea Both-Verhoeven. “Het is mooi om dit initiatief in een behoorlijk snel tempo zich te zien ontwikkelen. We zien dat veel inwoners zich erachter scharen, meewerken en meedenken. Er is nog veel werk te verrichten, maar tegelijkertijd worden er ook mooie – én grote – stappen vooruitgezet.” 

3 reacties op “Dorp wil collectief van aardgas af

 1. Willemsen schreef:

  Al met Hoogeveen gepraat? Die hebben de plannen al liggen en gaan nu starten met een complete nieuwbouwwijk op waterstof.

 2. e installateur schreef:

  dorp wil van het gas af en verderop begint men over draagvlak ?
  het dorp wil dus helemaal niet van het gas af, dat wil de politiek, en de burger
  krijgt de overlast en de kosten

  • Vincent schreef:

   @ e installateur je lijkt wel een Russische trol. Hoezo “e installateur” als het aan u had gelegen stookten we nog op kolen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.