
Grote regionale verschillen rondom het aantal geïnstalleerde warmtepompen. In Drenthe worden er bijna vier keer zoveel warmtepompen per 1000 inwoners geïnstalleerd als in Zuid-Holland. Dit blijkt uit de Klimaatmonitor van RVO, die is opgenomen in het Warmtepomp Trendrapport, dat vorige week is gepresenteerd.
Alle noordelijke provincies (Drenthe, Groningen, Friesland) bezetten de top van de provinciale ranglijst. Per 1000 inwoners zijn hier meer dan 4 warmtepompen geïnstalleerd. Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland scoren onder het landelijke gemiddelde van 2 warmtepompen per 1000 inwoners. In absolute zin worden de meeste warmtepompen met ISDE geplaatst in Noord-Brabant, gevolgd door Gelderland. In totaal worden er dit jaar in bestaande bouw 120.000 warmtepompen geplaatst. Naar schatting is de helft hiervan hybride: in dat geval werkt de cv-ketel samen met de warmtepomp.
Het Warmtepomp Trendrapport is hier te downloaden
In 2023 werd fors meer ISDE-subsidie geclaimd voor warmtepompen. In de ranglijst van RVO wordt het aantal met ISDE gesubsidieerde warmtepompen weergegeven. Omdat nieuwbouw is uitgesloten van deze subsidie betreft het hier allemaal bestaande woningen. De meeste warmtepompen worden geplaatst in vrijstaande woningen (58%), twee-onder-één-kappers en hoekwoningen.
Eens. Er zitten een hoop mensen uit Drenthe en Groningen in de groep
https://www.facebook.com/groups/warmtepompervaringen
Dat kan ik wel uitleggen alle noordelijke provincies loop dit goed. Helaas de steden Amsterdam Utrecht waar links schreeuwde wappies u dwingen voor zonnepanelen en warmtepompen doen dit zelf namelijk niet dus mijn voorstel is grachtengordel afbreken is slecht voor de co2 overal waar linkse huizen zijn zonder panelen of wp hun huizen afpakken en afbreken