fbpx
Nieuws

Wijk met waterstofhybride draait

De eerste woningen in het Groningse dorp Wagenborgen zijn vandaag aangesloten op het nieuw ontwikkelde waterstofnetwerk van pilot WaterstofWijk Wagenborgen. De huizen in deze jaren ’70 wijk worden voortaan verwarmd door een hybride warmtepomp op waterstof en met waterstof voorzien van warm tapwater.

Deze combinatie wordt voor het eerst toegepast in Nederland. De komende weken gaan er 33 woningen van het aardgas af en over op groene waterstof. Vanaf het Waterstof Ontvangst Station (WOS) bij Eelshuis Energie in Siddeburen krijgen deze huizen waterstof via het net geleverd.

Enexis gebruikt de proef om te kijken of haar gasnetten in de toekomst geschikt kunnen worden gemaakt voor waterstof. Hoewel waterstof op korte termijn geen grote rol gaat spelen in de energietransitie, wordt er in Nederland op meer plaatsen geëxperimenteerd met waterstof door bestaande gasleidingen. Onder meer in Lochem loopt een proef. Bram Gerrist, directeur Innovatie & Ontwikkeling Enexis: “We leren hier hoe waterstof veilig te distribueren door bestaande gasleidingen. Dat doen we met lage en hoge druk om te leren hoe dat werkt voor woningen en industrie. Als het ons hier lukt, lukt het ons overal.”

Infrastructuur

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het project in de Groningse wijk Wagenborgen. De benodigde infrastructuur is aangelegd en de sociale huurwoningen van woonstichting Groninger Huis zijn naar label B verduurzaamd door middel van isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp. De woningen zijn voorzien van een speciale waterstofketel van Intergas, in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp pakt het leeuwendeel van de energievraag. Het waterstof vervangt aardgas, wanneer je het vergelijkt met een klassieke hybride.

Eindoplossing

Deze pilot is een mooi voorbeeld van hoe de hybride route er in de praktijk uitziet, aldus Peter Cool, technisch directeur van Intergas. “Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 70 of 80% op je gasverbruik. In dit project vervangt de waterstofhybride de restvraag naar gas volledig door groene waterstof. Het is dus een eindoplossing voor de verduurzaming van woningen.”

Lokale waterstofnetwerk

Aannemer in de ondergrondse infratechniek Baas BV is eind vorig jaar begonnen met de aanleg van het lokale distributienetwerk en het Waterstof Ontvangst Station in Siddeburen. Voor de distributie van de waterstof wordt deels gebruikgemaakt van het bestaande gasnetwerk en deels is daarvoor een uitbreiding aangelegd.

Bij Eelshuis Energie, een agrarisch bedrijf in Siddeburen, wordt de groene waterstof ingevoed. Energieleverancier Essent zorgt voor de aanlevering van de waterstof. Dit vindt nu nog plaats met speciale vrachtwagens die grote waterstofcilinders vervoeren. In een volgende fase van het project is het de bedoeling om de groene waterstof ook op de boerderij te produceren met een elektrolyser, gevoed door lokale zonne- en windenergie.

Primeur waterstofcontract

Om waterstof aan bewoners te kunnen leveren, heeft Essent de eerste waterstofcontracten afgesloten. Het is daarmee de eerste energieleverancier van Nederland die groene waterstof levert aan consumenten.

Wagenborgen is één van de consumenten pilots waar Essent aan deelneemt. Maarten Moolhuysen, directeur waterstof Essent: “Voor een kleine 10-20 procent van de (met name oudere) woningen in Nederland is volledige elektrificatie of een warmtenet geen goede vervanging van het gebruik van aardgas. De stappen die we nu zetten met duurzame gassen, bieden mogelijk belangrijk perspectief voor de toekomst. We zijn dan ook heel trots dat we in deze woonwijk echt van start zijn en de mijlpaal van het daadwerkelijk ondertekenen van een contract voor de levering van waterstof hebben bereikt.”

Aardgasvrij wonen

Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis): “Meer dan ooit is het van belang om afscheid te nemen van aardgas als energiebron voor verwarming. De huidige energiecrisis maakt dit duidelijk, maar ook de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Een betere provincie om dit pilotproject uit te voeren dan Groningen is er dan ook niet. In 2050 moeten ten slotte alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Ik denk dat we met dit bijzondere project een veelbelovende stap zetten om daarin te slagen.”

Ervaring opdoen

De deelnemende organisaties zijn allemaal overtuigd van de potentie van waterstof als energiedrager en vervanger van aardgas. De partijen zien waterstof naast restwarmte, groen gas en all-electric, als alternatief voor aardgasvrij wonen. Het gezamenlijk opdoen van ervaring is hierbij dus essentieel. Dit gaat verder dan alleen de gasnetbeheerders, maar raakt ook bewoners, leveranciers van toestellen, energieleveranciers, veiligheidsregio’s, gemeenten en andere overheden.

12 reacties op “Wijk met waterstofhybride draait

 1. HANS Willemse schreef:

  zoals verwacht is het electriciteits net te licht om alle warmtepompen, electrische auto’s etc. aan te kunnen sluiten, zal nog jaren gaan duren voordat dit is opgelost. maar waterstof is DE oplossing, in de jaren 50 van de vorige eeuw hadden alle woningen in de steden stadgas, dat werd gemaakt in de gasfabrieken in de steden en daarvoor werd steenkool gebruikt waar het gas uit werd onttrokken (het afval cooks werd gebruikt voor het verharden van wegen). dat gas bestond al uit 50% waterstof ! toen het aardgas kwam moesten alle gastoestellen, zoals kooktoestellen en geysers, omgebouwd worden met behulp van ombouw sets. nu zou dit omgekeerd kunnen gebeuren als er maar voldoende waterstof voorhanden is, maar ik denk dat er sneller waterstof voorhanden kan zijn dan dat het electriciteits net is verzwaard !!

 2. Bert Dirkx schreef:

  Een hoopvol bericht. Geeft de burger weer wat positieve toekomst.

 3. Marius schreef:

  En betalen deze mensen ook zo’n hoog bedrag om de woning van het aardgas af te halen zoals andere mensen in het land?

  • Ronald Roelofs schreef:

   Nee die aansluiting wordt nu voor waterstof aanvoer gebruikt goed lezen A.U.B

  • NicoG schreef:

   Nee, dat is niet nodig als ze de werkelijke kosten voor deze “groene” waterstof zullen moeten betalen. Zulke kleinschalige productie van waterstof is niet rendabel te krijgen, ook niet op termijn.
   Groene waterstof is 5 x zo duur als de daarvoor benodigde elektra. Bovendien is het verbranden van waterstof voor huisverwarming schadelijk. Extra veel Nox uitstoot…
   Ergo: je kunt 5 warmtepompen laten draaien op de elektrische energie, die benodigd is voor de waterstofproductie van één woning. Hoezo minder belasting voor het net?

 4. Bas schreef:

  Het mooie van waterstof is dat je het kunt maken en opslaan op het moment dat er teveel (groene) stroom is. En vervolgens kunt gebruiken op de momenten dat er geen zon en wind is. Lijkt mij toekomst bestendiger dan accu’s.

  • NicoG schreef:

   Sorry, maar is geen teveel aan groene stroom, laat staan, dat je je het kunt veroorloven om de opwekking van groene waterstof daarmee “uit te stellen” tot er voldoende groene stroom “over” is.
   Alle groene waterstof die we nu kunnen maken is hard nodig om de vuile waterstof, die nu nog uit aardgas wordt gemaakt te vervangen. Die vuile waterstof wordt gebruikt in industriële processen die daarmee koolstofnetutraal worden, zoals kunstmestindustrie. Groene waterstof is te kostbaar om te verspillen aan woningen of auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.