fbpx
Nieuws

Duurzame villa in BIM

Een duurzame villa in Ridderkerk werd volledig ontworpen in BIM. Voor Jefko Installatietechniek uit Halsteren was het de eerste keer dat het bedrijf met BIM werkte. “De projectteamleden wilden het project ontwerpen in BIM. Daar zijn wij in meegegaan.”

In Ridderkerk wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw van een luxe, particuliere villa. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw staan duurzaamheid, energiezuinigheid en een optimaal bewonerscomfort centraal.

Het project wordt uitgevoerd in een projectteam, waarin naast Jefko Installatietechniek ook de (interieur)architect, constructeur, aannemer, zwembadbouwer en kelderbouwer deelnemen. “Alle teamleden waren al bekend met BIM en wilden dit project graag als BIM-project oppakken. Daar zijn wij in meegegaan”, vertelt Frank Panis, directeur van Jefko Installatietechniek.

Installaties in de vloer

“In dit project worden namelijk veel installaties in de vloeren weggewerkt, wat vraagt om een nauwe afstemming met alle bouwpartners. In het BIM-model hebben we exact kunnen aangegeven waar onze installaties, kanalen- en leidingwerk moeten komen en waar sparingen nodig zijn, waarop de constructeur het aantal en de locaties voor de verstevigingen heeft berekend.”

“Via IFC hebben we regelmatig modellen uitgewisseld en clashcontroles uitgevoerd, met minimale clashes, faalkosten en een soepele uitvoering als resultaat. Wij hebben gebruik gemaakt van de generieke productendatabase die standaard met DDS-CAD wordt meegeleverd. Hierin staan bijvoorbeeld ook de warmtepompen die wij hebben toegepast.”

DDS-CAD

Jefko Installatietechniek maakt gebruik van de BIM-software van Data Design System. Panis: “Wij hebben meerdere 3D-teken/modelleerpakketten bekeken en vergeleken door leveranciers uit te nodigen voor een demo. We waren al een tijdje op zoek naar 3D-software en hebben gesprekken gevoerd met diverse leveranciers.”

“Wat ons vooral aansprak bij Data Design System, is de manier waarop de software is opgebouwd. DDS-CAD is erg toegankelijk, na twee cursusdagen kon ik er al mee aan de slag. Inmiddels zijn we een jaar verder en als je ziet wat we allemaal al hebben getekend en berekend in het programma, sta je versteld. Daarbij biedt Data Design System zeer goede support.”

Warmteverliesberekeningen

“De modellen zijn zo uitgewerkt dat we tijdens de uitvoeringsfase van het project gedetailleerde werktekeningen kunnen genereren. Tijdens de ontwerpfase hebben we warmteverliesberekeningen gemaakt. Op basis van die berekeningsresultaten hebben we de diameters voor (water)leidingsystemen en afmetingen van luchtkanalen berekend.”

“Tijdens de voorbereidings- en ontwerpfase hebben we regelmatig contact gehad met de helpdesk van Data Design System, waarbij de helpdeskmedewerkers vragen beantwoordden en tips gaven over hoe we bepaalde zaken nog verder konden optimaliseren en hoe we bijvoorbeeld de elektramodule, ventilatiemodule en sanitairmodule optimaal konden benutten. In onze volgende projecten gaan we hier zeker mee verder.”

Duurzaam

Wat maakt de villa zo duurzaam? “Voor de villa hebben we een water/water-warmtepompinstallatie met een bronsysteem ontworpen, die in de gewenste warmte- en koudevraag voorziet”, vertelt Panis. “Een zonneboilersysteem met panelen op het dak neemt een groot deel van de warm tapwaterbereiding voor zijn rekening, terwijl pv-panelen in een duurzame stroomopwekking voorzien.”

“Als afgiftesysteem is gekozen voor lage temperatuur vloerverwarming, waarbij we tevens de mogelijkheden voor hoge temperatuur plafondkoeling doorrekenen. Voor de ventilatie hebben we een mechanisch ventilatiesysteem met een hoog rendement warmteterugwinsysteem ontworpen. Mede dankzij deze maatregelen wordt een EPC van 0,12 bereikt, waar 0,4 volgens het Bouwbesluit 2012 het uitgangspunt was.”

Energieopslag

Op elektrotechnisch gebied installeert Jefko Installatietechniek onder andere een KNX-domoticasysteem. “In de garage in de kelder worden laadstations voor elektrische auto’s gemonteerd.

Daarbij onderzoeken we de mogelijkheden om aan de pv-panelen een eigen energieopslag te koppelen, zodat de bewoners hun eigen opgewekte energie maximaal kunnen benutten”, vertelt Panis. Naar verwachting wordt de villa in november opgeleverd.

Tekst: Lieke van Zuilekom, in opdracht van Data Design System

2 reacties op “Duurzame villa in BIM

  1. JOOP schreef:

    Ja als je gaat bimmen zijn in 1 klap al je problemen opgelost. Iedereen communiceert nu met elkaar in 2 richtingen. Nooit meer ruimte problemen in de schachten en in het verlaagd plafond. Alle componenten zijn digitaal beschikbaar. Nooit meer problemen met sparingen. De bouwtolerantie is ook veel kleiner nu. De tekentijd kan veel korter, dus je kan nu op het laatste moment nog dingen uitbesteden. 3 weken voor het beton gestort wordt de opdracht krijgen is geen enkel probleem meer. Iedereen werkt nu ook op dezelfde manier met dezelfde software.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.