fbpx
Nieuws

Geen boete bij ontbreken energielabel

Wie geen energielabel heeft geregeld voor het huis dat hij verkoopt, hoeft voorlopig niet te vrezen voor een boete.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dat laten weten nadat de rechter afgelopen maand bepaalde dat deze boetes juridisch niet in de haak zijn.

Sinds begin 2015 is iedere huiseigenaar verplicht het energielabel van zijn woning te registreren via energielabelvoorwoningen.nl. Is het label voor de verkochte woning nog niet geregistreerd als definitief, dan riskeert de verkoper een boete van 405 euro.

Die boete is in eerste instantie een ‘last onder dwangsom’. Dat betekent dat de verkoper de mogelijkheid krijgt op korte termijn het energielabel alsnog aan te vragen. Als dit gedaan is, dan komt er ook geen boete.

Onwerkbaar

Maar de Raad van State heeft nu bepaald dat dit systeem juridisch rammelt. Dat zit zo: het energielabel kan alleen worden aangevraagd door de eigenaar. En dus kan de verkoper van de woning, na het passeren van de akte, het energielabel helemaal niet meer aanvragen. Hij is dan namelijk geen eigenaar meer.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat nu weten te onderzoeken wat de opties zijn. “Momenteel bekijk ik wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de handhaving. Ik onderzoek daarbij of de bestuurlijke boete ingezet kan worden als alternatief voor de last onder dwangsom.” Tot die tijd wordt geen last onder dwangsom opgelegd en dus geen boetes uitgedeeld.

Boetes

De Inspectie Leefomgeving en Transport, die de registratie van de energielabels controleert, meldde in september dat er tot nu toe 59.000 keer een last onder dwangsom is opgelegd, wat resulteerde in 2660 boetes voor een totaal van 1,1 miljoen euro. Het is Installatie.nl niet bekend of oude boetes met terugwerkende kracht moeten worden terugbetaald.

3 reacties op “Geen boete bij ontbreken energielabel

 1. Nic schreef:

  Het blijft modderen met dit label. Ik heb in 2005 tijdens de opleiding EPA en EPC al verklaard dit dit nooit iets kon worden. het interesseert te weinig mensen die een huis aanschaffen. 90% van mijn klanten of potentiële klanten weten niet hoeveel gas ze verstoken. Wel een grote mond over besparingen. Willen een warmtepomp terwijl ze 4000 m3 gas verstoken. Heb ik op tv gezien is hun argument!!! Huis had Label B bij koop terwijl F juist was geweest. Niemand aansprakelijk voor foute label. Willen allemaal vloerverwarming als hoofd in huizen van ( reëel) Label F. Ik krijg de potentiële klant niet uitgelegd op een natuurlijke manier dat dit niet kan. Isoleren is vaak niet mogelijk!!! Tijdens de opleiding al vaker aan de stok gehad met de docenten die allemaal ir. of ing. Waren. Een voorbeeld, een wonimng met een HR ketel kreeg pluspunten!! Mijn opmerking dat dit hoostwaarschijnlijk onterecht was werd weggewuifd. Er werd niet gesproken over 55 Gr aanvoertemperatuur. Voor die tijd werden radiatoren berekend op 90/70 gr. Geen HR dus. Wel pluspunten!!!! Het ging hun te ver om het afgegeven vermogen te bepalen terwijl we een transmissieberekening moesten doen!!!! Tevens kwam bij huin een hoekwoning gunstiger uit dan een tussenwoning, sofware foutje volgens hun. Ik kan nog een uur door typen met opmerkingen. Wat mij rest is mede te delen dat al mijn collega’s die toen een EPA bedrijfje gestart zijn, allemaal reeds op de fles zijn. Opboksen tegen een tarief van 6 Euro kan niet.

 2. j w m t van Eys schreef:

  Heel goed, ik denk dat de gebruikers denken dat ze door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Zie EPC en zo. Ze vertrouwen al die labels niet meer!!! Maak nu eens en voor altijd, graag ook onafhankelijk, echt duidelijk zoals het zit. Ik heb les gehad over het gebruik van ons “bouwbesluit”, dat was na vier minuten om zeep geholpen door 40 man.
  Het bouwbesluit was in elkaar “gesleuteld” door een blinde jurist uit den Haag welke geen verstand had van de bouwwereld bleek al snel. De twee opvolgende besluiten idem.
  Maar de Kamerleden welke denken daarop te kunnen vertrouwen ook niet. Een papieren wereld, daar gelooft Nederland in.

 3. T.Weustink schreef:

  Ook ik heb destijds mijn Epa papieren gehaald. Wijselijk ervan af gezien om volgens de daarna opgestelde regels en kosten iets mee te gaan doen. Vorige week heb ik mijn huis voorzien van een definitief label voor ene enkele euro(€ 1). Ja, inclusief de btw.
  Sorry voor de collega deskundige.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.