fbpx
Nieuws

‘Ecovat voorkomt netverzwaring’

Een Ecovat-project kan jaarlijks tussen de  97.000 en 167.000 euro besparen aan aan kosten voor netverzwaring en piekcentrales.

Dat berekende onderzoeksbureau Berenschot in een recent rapport. “Bij het vergelijken van aardgasvrije alternatieven wordt doorgaans alleen naar de lokale kosten gekeken, zoals aanpassingen in woningen en de aanschaf van een warmtepomp. De consequenties voor netverzwaringen en centrales en de kosten die daarmee gepaard gaan, blijven buiten beschouwing”, aldus Berenschot.

Als die vermeden kosten worden meegenomen, wordt de business case voor een Ecovat een stuk beter, zo is de redenering.

Buffervat

Een Ecovat is een ondergrondse seizoensopslagtank, inclusief lagetempreatuur warmtenet richting woningen en bedrijven. Dit buffervat is gevuld met minimaal 20.000 m3 grondwater, dat in contact staat met warmtewisselaars in de wand.

Het water wordt opgewarmd door een scala aan duurzame energiebronnen, zoals zonnecollectoren op de daken van huizen die aangesloten zijn op het net. De temperatuur bovenin het vat is hoger dan de dieper gelegen lagen. Dat betekent dat altijd gewerkt kan worden met de temperatuur die op dat moment energetisch en financieel het meest interessant is.

Gebouwgebonden installaties

Integraal ontwerpen, daar gaat het om, zegt Ecovat-directeur Aris de Groot. En dat betekent dus de gebouwgebonden installaties in samenhang  met het LT-warmtenet moet worden bezien én in samenhang met het landelijke energienet. “We kunnen de pieken afvangen.”

Het bedrijf heeft in Uden een eerste installatie gerealiseerd en is nu bezig met een tweede, in Arnhem. De Groot: “Daar zijn we druk met het aanvragen van de bouwvergunning. De hele gemeenteraad steunt ons.” Ook voor Den Haag zijn er plannen voor de aansluiting van 800 nieuwbouwappartementen en kantoren bij de Fokkerkade, maar hier wil De Groot nog niet al te veel over uitweiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.