fbpx
Nieuws

Eén op de tien vergunde woningen die gebouwd gaan worden tot 2020 is energieneutraal.

Dat meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Ollongren baseert zich hierbij op cijfers afkomstig van Bouwtrend, een bureau dat de markt voor nieuwbouwwoningen analyseert.

Bron: Bouwtrend

Van de 22.815 vergunde woningen, hebben er 2.332 een EPC van 0 of lager. Dat is ruim 10% van het totaal. In 2019 ligt dit percentage zelfs op 13% en van de woningen die gebouwd worden in 2020 is 11% energieneutraal.

Huishoudelijk gebruik

Strikt genomen is een woning met een EPC van 0 niet helemaal energieneutraal. De gebouwgebonden installaties zijn weliswaar gecompenseerd, maar het huishoudelijk gebruik niet.

Als je dat ook nog in de berekening wil meenemen, kom je uit op een EPC van lager dan -0,3 of lager. Het aantal vergunningaanvragen hiervoor is nog beperkt. In de jaren 2018-2020 ligt het percentage op een ruime 2%. Overigens staat RVO beide interpretaties van energieneutraliteit toe.

De informatie die met Bouwtrend geanalyseerd kan worden is afkomstig uit de energieprestatieberekeningen (EPC-berekeningen) die zijn opgesteld met ENORM van DGMR Software en Uniec 2 van Earth Energie Advies. Ruim 95% van alle energieprestatieberekeningen in Nederland worden met een van deze softwaresystemen gemaakt.

EPC wordt BENG

Overigens zal de EPC op korte termijn verdwijnen en vervangen worden door de BENG-eisen. Op bouwaanvragen voor nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2020 worden ingediend, zullen de BENG-eisen van toepassing zullen zijn.

Omgerekend komen de BENG-eisen ongeveer neer op een EPC van 0,2, ware het niet dat vanuit BENG extra eisen gesteld worden aan de schil van een gebouw.

Lees hier een uitgebreid artikel over wat de nieuwe energieprestatie-eisen (BENG) voor installateurs gaan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.