fbpx
Nieuws

Energieadviseurs boos over vast labeltarief

Energieadviseurs zijn boos over het maximumtarief dat gaat gelden voor het aanvragen van een energielabel voor een woning. In een brief aan de minister en de Tweede Kamer zegt branchevereniging Fedec “verbaasd” en “teleurgesteld” te zijn.

Het verplichte energielabel voor woningen blijft een zorgenkindje. Voorheen konden huiseigenaren voor enkele euro’s zo’n label digitaal bemachtigen, maar sinds begin dit jaar gaat dat niet meer. Het bepalen van het energielabel gebeurt nu op de NTA8800-methodiek en heeft een stuk meer voeten in de aarde: het is grondiger en daardoor ook duurder.

Te weinig adviseurs

Afgelopen jaar bleek echter dat er veel te weinig vakbekwame energie-adviseurs zijn die daadwerkelijk in staat zijn om zo’n vernieuwd energielabel op te stellen en dus kwam er een overgangsregeling tot 1 juli. Ondertussen zat de Tweede Kamer ook nog met de prijs in zijn maag, want in tegenstelling tot wat het ministerie vooraf had berekend (190 euro), bleken de meeste facturen veel hoger uit te vallen.

Die hogere prijs heeft ermee te maken dat een energieadviseur de woning daadwerkelijk bezoekt, daar een paar uur bezig is en daarna een rapport opstelt. En dus besloot de Tweede Kamer dat, om die kosten te drukken, een digitale woninginspectie vanaf 1 juli ook mogelijk moet zijn, terwijl ondertussen de prijs van een fysiek woningbezoek aan een maximum gebonden wordt.

‘De maat is vol’

En over die twee besluiten is de Fedec niet te spreken. “Zeker in de huidige markt die verkopers gunstig gezind is, zijn die kosten, of ze nu 190, 250 of 350 euro bedragen, relatief bescheiden”, aldus de Fedec, die vervolgt: “Het fysieke energielabel geeft -tegenstelling tot een digitaal label -veel toegevoegde waarde.”

De energieadviseurs zijn teleurgesteld in politiek Den Haag. “De maat is vol. Wij vinden dat de overheid een betrouwbare partner moet zijn en moet kiezen voor de belangen van de woningkopers en het milieu en dus voor een goed en gedegen energielabel.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er een brief in voorbereiding is en dat daarin onder meer duidelijkheid wordt gegeven over de hoogte van het maximumtarief. Naar verwachting komt die brief binnen enkele weken.

9 reacties op “Energieadviseurs boos over vast labeltarief

 1. e installateur schreef:

  het is sowiezo onzin dit label en tevens geldklopperij waar ik niet aan mee wens te doen en derhalve is iedere cent die je er in steekt 1 teveel.
  leuk tijdverdrijf voor personeel wat niet zo goed is in het uitvoeren van zinnig installatie werk.

  • Martijn schreef:

   Een discussie beginnen over een discussie is even dom, als discussiëren over een discussie, en daar dan over gaan discussiëren. Het is nu eenmaal Europese vertaald naar Nederlandse wetgeving – wat je er ook van vindt. Hier gaat nu om de tarieven van de adviseurs.

   Goed artikel btw 🙂

 2. Peter schreef:

  Het is alleen maar goed dat de overheid hier ingrijpt, ik zou niet weten waarom de kosten hoger moeten zijn als het de verkoper van het pand gunstig is gezind, de kosten dalen ook niet als dat anders wordt. Bereken gewoon de kosten die er mee zijn gemoeid en niet afhankelijk van de marktwerking. Ik denk ook niet dat de energieadviseurs zitten te wachten op prijsaanvragen voor deze bedragen, men gaat dan toch op zoek naar de goedkoopste. En uiteindelijk wordt het toch grotendeels copy paged uit de databank van gelijke huizen.

 3. Herbert schreef:

  Dat er een reëel bedrag tegenover een inspectie staat is begrijpelijk.Het is bevreemdend dat iedereen zijn eigen tarieven hanteert die nogal ver uit elkaar liggen.
  Nog meer ben ik verwonderd over de uitspraak van Fedec die het tarief blijkbaar laat afhangen van de huidige markt die verkopers van woningen gunstig gezind is.
  En als de woningmarkt instort blijft de prijs van het energielabel, zoals we dat in Nederland gewend zijn, gewoon op hetzelfde niveau.

 4. koos Vos schreef:

  Peter….grotendeels copy paged uit de databank van gelijke huizen.
  Dat is funest voor voor offerte van b.v. een hibride warmtepomp. Mensen die ik ken worden geadviseerd om dan geen pomp te nemen..want hun huis is van voor de oorlog terwijl deze woningen zo goed geïsoleerd zijn dat de woningen een C label hebben gekregen. Meerdere installateurs reageren gewoon niet op de aanvraag van een offerte terwijl je overspoeld wordt met advertenties op het internet.

  • Martin schreef:

   e hebt dus al een warmteverliesberekening nodig en een KW-waarde om ze te kunnen overtuigen.
   Ik zou overigens eerst proberen om op lage temperatuur te stoken een paar jaar, om te kijken of het wil. Als het wil: doen! Maar wel pas als de ketel het echt niet meer trekt.

 5. Martin schreef:

  Als de overheid dit zo belangrijk vindt dan zou die overheid misschien een paar van deze adviseurs in dienst moeten nemen en in het kader van de WOZ de BAG-registratie uit moeten breiden met deze elementen.
  Natuurlijk duurt dat een tijdje, maar het scheelt wel een hoop gedoe en verschil. Ik heb nu zelf een A-label, maar dat komt gewoon omdat ik weet hoe ik mijn woning uit 1910 moet “verkopen”. Het geeft niet écht weer wat er aan de hand is.
  Eigenlijk zou van elke woning gewoon de warmteverliesberekening beschikbaar moeten zijn.

 6. Derrick schreef:

  Zie het zelf als een opstapje. als de adviseurs in de toekomst ook een stukje veiligheid bij de opname opnemen. vallen toch nog elk jaar weer doden op het gebied van gas explosies koolmonoxide vergiftiging, branden door diverse sluitingen etc etc. een soort van apk. maar dan van het huis, wat men wil kopen. ergens moet je beginnen. tuurlijk waren er ook een hoop discussies toen de apk werd ingevoerd. maar ben er zelf nu wel blij mee. en veiligheid mag wat kosten.

 7. harry Duerinck schreef:

  consument is boos en op kosten gejaagd zonder enige meerwaarde
  men voert nu voor alle aspecten van wonen normen en maatstaven in die op kosten van de eigenaars gecontroleerd moeten worden en het einde daarin is nog lang niet inzicht
  controle op energie label
  controle op meterkast
  controle op cv ketels/en onderhoud
  controle op stek en warmtepompen
  Kortom een eindeloze trits van controles en kosten terwijl er nu al een personeelstekort bestaat in die sectoren [electra/cv/warmtepompen/isolatie etc etc]
  Stop met die gruwelijke onzin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.