fbpx
Nieuws

HR-ketel gaat bij Eneco in de ban

Eneco verkoopt vanaf 2025 geen losse hr-ketels meer die alleen op aardgas kunnen draaien. Waterstof-ready-ketels, ketels in een hybride opstelling en wisselketels blijven wel in het het schap liggen.

Dat staat in het One Planet plan dat Eneco dinsdag heeft gepresenteerd. In dat plan maakt Eneco duidelijk hoe het bedrijf zijn eigen bedrijfsvoering en ook alle energie die het levert energieneutraal wil maken, uiterlijk 2035. “Aangezien de levensduur van een nieuwe cv-gasketel onze ambitie in 2035 kan overschrijden, stopt Eneco uiterlijk in 2025 met de losse verkoop hiervan”, aldus Eneco.

Waterstof

Op dit moment verkoopt Eneco nog twee Remeha-modellen en vier Intergas-toestellen via de eigen website. Daar komt in 2025 dus een einde aan. Op zijn minst zullen de ketels dan H2-ready moeten zijn. Voor Remeha en Intergas zou dit geen probleem moeten zijn. Remeha heeft met zijn Hydra al een waterstofketel ontwikkeld en Intergas heeft ook al een prototype klaar.

(Hybride) warmtepomp

Ook op de gasketel in combinatie met een lucht/water-warmtepomp, de hybride warmtepomp, zal zwaar ingezet worden, net als de all-electric warmtepomp. Eneco zet in op 45.000 (hybride) warmtepompen per jaar in 2025 en vanaf 2027 gaat dit naar 60.000 installaties per jaar. “De hybride warmtepomp wordt de komende jaren al een betaalbare optie. De verwachting is dat de terugverdientijd van de investering terugloopt naar 6 tot 8 jaar in 2025.”

Ten slotte gaat Eneco ook ‘wisselketels‘ aanbieden: daarbij kan de klant een hr-gasketel huren, die Eneco voor 2035 omwisselt naar volledig duurzame oplossing (warmtenet, warmte-pomp of levering van hernieuwbare gassen).

Eneco heeft naar eigen zeggen “honderdduizenden” ketels in onderhoud, door eigen monteurs en door aangesloten onderhoudsbedrijven. Een woordvoerder laat weten dat dat gewoon doorgaat.

Klimaatdoelen

Eneco’s One Planet is in lijn met het voorstel aan het nieuw te vormen kabinet eerder dit jaar van Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland. Voorzitter Doekle Terpstra: “Als we op koers willen blijven voor de klimaatdoelen, zijn hybride warmtepompen onmisbaar. Dat geldt overigens ook voor andere duurzame verwarmingsopties zoals warmtenetten, groen gas, groene waterstof, aquathermie (energie uit water) en geothermie (bodemenergie). We hebben alle duurzame energieopties nodig.”

8 reacties op “HR-ketel gaat bij Eneco in de ban

 1. M van Eck schreef:

  Prima plan, nu alleen nog alle adviserende systemen van Eneco aanpassen. Als ik een “bespaarcheck” wil doen dan moet ik minimaal 1 M3 gas gebruiken en krijg ik als tip om een HR ketel aan te schaffen….. Daarnaast krijg ik als tip vooral een CV onderhoudscontract af te sluiten voor mijn (niet hybride) Warmtepomp.

 2. g van dijk schreef:

  zal wat worden met al die warmtepompen! in nederland!
  ik denk dat we er nog spijt van krijgen

  • Jan schreef:

   Natuurlijk g van dijk, laten we vooral nog honderden jaren gas verbranden en de planeet verder verpesten.
   Laten we dan ook van Groningen en diep gat maken…

   • Ewald schreef:

    Eh… volgens mij is dit wel erg kort door de bocht. Gas is een verzamelnaam, waarvan aardgas één van de varianten is.

    Gelukkig heeft Remeha dat Groningse gat ook onderkend en sorteert bijtijds voor op goede alternatieven, zoals waterstofgas. Een gas dat volledig herwinbaar is en geen milieubelastende restproducten heeft.

    Jammer dat er toch nog steeds zoveel mensen achter de warmtepomp aanlopen en oogkleppen hebben voor alternatieven. Die minder geluid produceren en minder ruimte innemen.

    • Menno van Eck schreef:

     Jammer dat de voorlichting over de bruikbaarheid van Waterstof veel te kort schiet. Via waterstof gaat het 5 keer zoveel electriciteit kosten. De Kiloprijs van Waterstof gaat niemand vrolijk van worden.

 3. Tom Donker schreef:

  Ik begrijp wel waarom Eneco dat wil doen, aangezien Eneco niet meer van Nederland is maar van Japan is de strategie atoomcentrales of waterstof en willen zij van het aardgas af om subsidie te kunnen ontvangen voor waterstof of het bouwen van atoomcentrales ( vermoed ik ) en zo eet je van 2 walletje en investeren wij Nederlanders in een Japans bedrijf en kunnen zij het product verkopen wat zij maken en zijn wij afhankelijk van Japan wat onze energie aangaat.

 4. Paul Melis schreef:

  Je kunt het ook positief zien. Het kan een vorm van zelfregulatie, in Nederland,zijn. Anticipatie op het ingezette politieke beleid. Voorkomen dat je regels van de overheid opgedrongen krijgt door zelfregulering.
  Vreemd blijft dat NL een ander beleid heeft als de buurlanden die wel op buitenlands gas verder gaan.
  Alle andere opties zou ik voorlopig naar het land van fabelen willen sturen. Er zijn al genoeg W…-verhaaltjes in de wereld gebracht.

 5. M. van Eck schreef:

  Helemaal mee eens…. 1) niemand is verplicht bij Eneco energie af te nemen, 2) Eneco gaat wel zijn klanten helpen bij de transitie (afhankelijk van het aanbod kan dit best goed uitpakken).
  De anderen (VattenFall, en Essent), bieden wel zonnepanelen en isolatie aan, maar doen richting op dit moment niets richting klanten aan de rest van de transitie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.