fbpx
Nieuws

Energiezuinige supermarkt geopend

Het nieuwe filiaal van Vomar Voordeelmarkt in Ter Aar is volledig gasloos. Het wordt verwarmd met restwarmte van energiezuinige koelinstallaties. Op het dak van de nieuwbouw liggen 1300 zonnepanelen. Met de opbrengst daarvan wordt 75 procent van het elektriciteitsverbruik gedekt.

Bij de realisatie van de Vomar Voordeelmarkt is een breed scala aan technieken gehanteerd. Behalve de zonnepanelen op het dak heeft het pand onder meer LED-verlichting, waterbesparende kranen en toiletten en witte dakbedekking die zomers warmte reflecteert. Daarnaast reduceren en scheiden ze afval. Het in het bijzijn van vele buurtbewoners geopende project heeft het Energielabel A.

De 250 plekken tellende parkeerplaats is water doorlatend. Regenwater verdwijnt daardoor op een natuurlijke manier in de grond en regenwater dat op het dak valt, wordt naar een sloot afgevoerd. Overigens wordt een deel van de parkeerplaats nog met zonnepanelen overdekt. Als dat is gebeurd, wordt het elektriciteitsverbruik van de door Ten Brinke Bouw gerealiseerde winkel volledig met zonnepanelen opgewekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.