fbpx
Nieuws

EIB: vervroegd pensioen is mogelijk

Een vervroegd pensioen voor installateurs is goed uitvoerbaar, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw in de studie ‘De pensioenleeftijd in de bouw en infra’. Hoeveel dat kost, hangt af van de vorm van dit vervroegde pensioen.

Net als in andere EU-lidstaten is het in Nederland goed mogelijk om de pensioen-leeftijd meer af te stemmen op het arbeidsverleden. Zo zouden werknemers die bijvoorbeeld al voor het bereiken van de algemene pensioenleeftijd 45 jaar gewerkt hebben of werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen. Dit vraagt wel een zekere toetsing van het arbeidsverleden, waarvoor diverse bronnen zijn aangewezen.

Kosten

Bij de bekostiging geldt dat tegenover extra pensioenuitgaven, besparingen staan in de vorm van vermeden arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. De netto extra uitgaven voor een vervroegde uittreding voor alle werknemers die 45 jaren gewerkt hebben, bedragen jaarlijks circa 8,6 miljard euro. Bij een regeling enkel voor zware beroepen gaat het om circa 690 miljoen euro per jaar. Voor werknemers in zware beroepen dient wel een oplossing getroffen te worden voor het basispensioen, via bijvoorbeeld een bijzondere bepaling in de AOW of een collectief fonds van werkgevers, werknemers en overheid.

EIB-directeur Taco van Hoek licht het onderzoek toe in Radio EenVandaag.

1 reactie op “EIB: vervroegd pensioen is mogelijk

  1. Sander schreef:

    lijkt me een goede stap. Al krijg je natuurlijk de het volgende als eerste discussie hierop:
    Wie of hoe definieert wat een zwaar beroep is, bouw zal snel genoemd worden maar kan mij voorstellen dat(delen) van de zorg hier ook zeker onder kunnen gaan vallen.
    En er zijn in beide sectoren al te weinig handjes..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.