fbpx
Nieuws

EU dwingt gasbesparingen af

Europa gaat in crisisstand. De Europese Commissie heeft vandaag een plan gelanceerd waarbij alle Europese lidstaten gevraagd wordt om 15 procent gas te besparen. En als gasleveranties uit Rusland werkelijk dreigen op te drogen, dan worden de lidstaten hier zelfs toe gedwongen.

Lidstaten hebben tot eind maart 2023 de tijd om die 15 procent gasbesparing te halen. Het plan van de commissie is gericht op de industrie, op energiebedrijven, eigenaren van grote gebouwen, maar óók op huishoudens. “Iedereen kan en moet gas besparen.”

Zwart scenario

Er dreigt een zwart scenario als Rusland de gaskraan verder dicht draait, Europa zijn gasbergingen nog niet gevuld heeft en Europa getroffen wordt door een koude winter. Van lidstaten wordt nu gevraagd de nationale noodplan te updaten en naar de Commissie te sturen.

PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim reageert enthousiast op het plan van de Commissie: “Gasbesparing, en daarmee een kleinere afhankelijkheid van import uit Rusland, vereist een grote mate van solidariteit tussen de lidstaten en goede samenwerking tussen regio’s. Dat betuigt dit plan. Ook lidstaten zonder voldoende eigen opslagcapaciteit moeten toegang hebben tot gasvoorraden, want niemand mag in de kou staan deze winter.”

Graadje lager

Eerder deze week werd al bekend dat de Europese Commissie stuurt op temperatuurverlagingen in kantoren, winkelcentra en publieke gebouwen. De maximumtemperatuur in de winter zou hier niet hoger mogen zijn dan 19 graden.

1 reactie op “EU dwingt gasbesparingen af

 1. John schreef:

  Dit is nou weer z’n grote onzin lomper als dit krijg je ze niet. Weer verzonnen door kantoor bivaken en mutsen! We gaan eens beginnen met den haag weer onder d’r donder te trappen want die hebben verzaakt, terwijl ze wisten dat de gasprijs op zou gaan lopen. Maar nee wij drukken onze reserve velden niet vol! particulieren opslagen laten we leeg. Echt hoe lomp kan een land zijn zeg. Die voorraden had je begin dit jaar allemaal vol moeten drukken slapers. Dan het 2de het vloeibaar gas had je al in moeten kopen, maar nee men wacht tot de prijs door het dak gaat en dan gaan we er aan denken.

  Heel dit zooitje bij elkaar wat het land bestuurd komt in de private sector de proeftijd nog niet door! En dan heb ik het niet over de gemaakte baantjes om ze bezig te houden.
  Het enige wat ze allemaal kunnen is achten hun bureau regels bedenken die never nooit niet uit te voeren zijn. En alleen maar gericht op de korte termijn! Lange termijn visie wel eens van gehoord????? Eeeeh ja maar dat ziet degene na mij dan wel weer als ik een berg met wachtgeld op strijk en me niet meer druk hoef te maken en aangesproken kan worden op mijn besluiten!

  Lang leve de Haagse en Europese politiek, lomper als deze club ken je ze niet meer krijgen gok ik, maar ik denk dat ze het toch nog voor elkaar krijgen om ze nog lomper te krijgen na de volgende verkiezingen!!!

  Hulde den haag Hulde!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.