fbpx
Nieuws

Fabrikanten-paraplu voor installatieland

De oprichting van de Nederlandse Verwarmingsindustrie is een feit. Drie bestaande fabrikantenverenigingen (VFK, Rogafa, VLS) en een zevental fabrikanten gaan samen hun belangen behartigen onder de vlag van FME. En misschien schuiven de warmtepompleveranciers ooit ook wel aan.

Met het plaatsen van hun handtekening, gaven Henk Sijbring (VFK), Bart Looman (VLS), Roger Lippertz (Rogafa) en Jan Verdonk (sectie warmte- & distributie afgiftesystemen) het officiële startsein van de nieuwe branchevereniging tijdens de bijzondere ledenvergadering  bij de FME. Het voornemen was al eerder uitgesproken.

Opwekking tot afgifte

Door het samengaan van bestaande verenigingen, aangevuld met nieuwe bedrijven worden de krachten gebundeld op het gebied van warmte-opwekking, distributie en afgifte, lucht en stralingsverwarmingssystemen, regelapparatuur en rookgasafvoersystemen. De nieuwe parapluvereniging met haar kennis en productportfolio een bijdrage leveren aan de energietransitie.

Wie zitten er in deze parapluvereniging?

Een hele mond vol. De leden van de ketelfabrikantenkoepel VFK: ATAG Verwarming, Bosch Thermotechniek (Nefit), Elco-Rendamax, Ferroli, Intergas, Itho Daalderop, Remeha, Vaillant, Viessmann). De vereniging van rookgasafvoerfabrikanten Rogafa (bestaande uit: Burgerhout, Ubbink, Cox Geelen, Panflex, Breman en Lewo (Holetherm) en de leden van de vereniging Luchtverwarming en Stralingsverwarming Systemen (VLS), waaronder Winterwarm. Aan de afgiftezijde van de techniek sluiten Jaga, Zehnder, Radson, Flamco, Vasco, Stelrad en Viega aan, en worden nog gesprekken gevoerd met andere fabrikanten.

Het bestuur bestaat uit de secties opwekking, lucht/stralingswarmte, warmtedistributie en rookgasafvoeren. Henk Sijbring, die altijd al voorzitter was van de VFK, neemt voorlopig de rol van voorzitter op zich. De Nederlandse Verwarmingsindustrie is aangesloten bij FME en de European Heating Industry Association (EHI). Coen van de Sande, werkzaam bij FME, wordt directeur van De Nederlandse Verwarmingsindustrie.

En de warmtepomplobby dan?

Grote afwezige in de nieuwe paraplu-verenging is de Dutch Heatpump Association (DHPA), die de belangen van 25 warmtepompfabrikanten en leveranciers behartigt. De Nederlandse Verwarmingsindustrie en de DHPA gaat wel samenwerkingsgespreken aan. “Er zijn overlappende agenda’s, en wat ons betreft kan samenwerking aan de orde komen”, zegt Brenda Snel namens de nieuwe vereniging. Een aantal fabrikanten zitten in beide clubs, zoals de warmtepompleveranciers die ook cv-ketels produceren.

Agenda voor hybride

Het blijft voorlopig even bij snuffelen, bevestigt DHPA-voorzitter Frank Agterberg. “Er zijn inhoudelijke belangen die verschillen.” Zo heeft de component koeling nog geen rol in de Nederlandse Verwarmingsindustrie. Ook de rol van de hybride warmtepomp, die bij veel ketelfabrikanten hoog op de verduurzamingsagenda staat, druist in tegen de visie van sommige warmtepompfabrikanten binnen de DHPA. Zij koersen op de route ‘all-electric’, en zien de hybride warmtepomp als een vertrager van de elektrificering van de installatiewereld. “Daarnaast is het van belang of deze vereniging ene lobby- of een kennisclub gaat worden. In dat laatste geval kan er best ruimte zijn voor inhoudelijke verschillen”, zegt Agterberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.