
Fabrikanten op het gebied van warmte-opwekking, warmtedistributie, regelapparatuur en rookgasafvoersystemen gaan hun krachten bundelen. Vanaf 1 januari volgend jaar trekken ze samen op onder de naam Nederlandse Verwarmingsindustrie.
Directeur van de nieuwe vereniging wordt Coen van de Sande, werkzaam bij FME. Doelstelling van de nieuwe vereniging, zo zei hij onlangs op het Warmtecongres in Nijmegen, is om de warmtefabrikanten beter in beeld te brengen bij consument en politiek. En om uit te dragen dat de gasinfrastructuur niet te snel moet worden afgeschreven: “We kunnen die infrastructuur op termijn vergroenen met waterstof en Groen Gas. Ook met hybride warmtepompoplossingen kunnen we veel bereiken.”
Totdat Van de Sande daadwerkelijk als directeur aan de slag gaat, neemt Henk Sijbring, voorzitter van ketelvereniging VFK, de honneurs waar. “De VFK is de leidende partij geweest in dit proces”, zo zegt hij. “Het is veel effectiever om als verwarmingsindustrie met één mond te spreken, zeker ook in de lobby”, zegt hij.
Brede club
De rookgasafvoerfabrikanten, verenigd in de ROGAFA, zijn al binnenboord. “Hun voorzitter wordt bestuurslid van Nederlandse Verwarmingsindustrie”, zegt Sijbring. Maar ook andere fabrikanten, van de afgiftesystemen, zoals radiatorfabrikanten, verdienen een plek. “Zij hebben geen vereniging, maar de afzonderlijke fabrikanten zijn heel enthousiast.” Datzelfde geldt voor fabrikanten van thermostaten. “Zij zijn nog geen lid, maar ik vermoed dat dat binnenkort wel gebeurt.”
De warmtepompbranche, de Dutch Heat Pump Association (DHPA) is een belangrijke organisatie. Zij zijn de opvallende afwezige in de nieuwe paraplu-organisatie. “DHPA zal nog niet direct aansluiten”, zegt Sijbring. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat er bij de DHPA veel handelaren en groothandels aangesloten zijn. Wij willen fabrikanten, die zélf innoveren. Die ja of nee kunnen zeggen. Dus voorlopig past de DHPA er niet bij.”
Wijze reactie op al het geweld rond van gas af. Gasgestookte verwarmingsketels hebben ruimschoots hun bestaansrecht bewezen. De prestaties van warmte pompen steken daar maar schriel bij af. Zelf als apparaat veel te duur. Moet aan alle kanten door haast niet te betalen, vaak moeilijk uitvoerbare, hulpmiddelen zoals speciale radiatoren , vloerverwarming rigoreuze aanpassingen aan het glas, rigoreuze isolatie maatregelen ondersteund worden en kan nog niet onder alle barre omstandigheden een comfortabel warm huis garanderen. We hebben ontdekt dat aardgas een nare bijwerking heeft. Bij het stoken/koken komt CO2 vrij. Het moet toch mogelijk zijn bij ontleding van het aardgas het element te vinden dat verantwoordelijk is voor de uitstoot CO2. Het moet toch ook mogelijk zijn een element aan het gas toe te voegen dat deze schadelijke stof bij verbranding van het gas neutraliseert.