Ga naar hoofdinhoud

Meer bestellingen direct bij fabrikant

Installatiebedrijven plaatsen hun bestellingen steeds vaker direct bij de fabrikant, in plaats van bij de groothandel. Vier op de tien installateurs hebben de afgelopen twee jaar vaker rechtstreeks zaken gedaan met fabrikanten. Slechts een op de tien bouwt directe levering juist af en wendt zich weer vaker tot de groothandel.

En dit aantal gaat de komende drie jaar verder stijgen, zo is de verwachting. Zowel kleine als grote installatiebedrijven nemen vaker direct contact op met de fabrikant, al is die toename groter bij grotere installatiebedrijven.

Vanouds is de grote installateur (meer dan 15 FTE) eerder geneigd direct te bestellen bij de fabrikant, gemiddeld twee keer vaker dan hun kleine broeders. Op dit moment doet ruim de helft (54%) van alle installateurs inkopen direct bij de fabrikant.

Goedkoper vs. volledigheid

Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd onder meer dan zeventig installatiebedrijven door USP Marketing Consultancy. Belangrijkste reden is de prijs; die is bij rechtstreekse aanschaf bij de fabrikant lager. Installateurs die bewust niet bij de fabrikant shoppen, doen dat omdat ze het gemakkelijk vinden dat ze bij de groothandel alles in een keer kunnen bestellen en ook omdat ze loyaal willen zijn naar hun contacten bij de groothandel.

De drie bedrijven waarmee Nederlandse installateurs het liefst samenwerken zijn Nefit, Remeha en Vaillant. In de rest van Europa worden de meeste bestellingen geplaatst bij Viessmann en Daikin. Kleine installateurs hebben gemiddeld drie rechtstreekse lijntjes, grote installateurs houden de lijnen kort met gemiddeld zes fabrikanten.

De komende drie jaar verwachten installateurs vooral vaker hun warmtepompen rechtstreeks bij de fabrikant te gaan bestellen.

Eén reactie op “Meer bestellingen direct bij fabrikant

 • nico

  ‘De functie van handel is het overbruggen van verhoudingsgetallen’ zo is mij vroeger tijdens economie geleerd…… De Technische Groothandel vond vooral z`n bestaansrecht in het overbruggen van de verhoudingsgetallen; afstand en kwantiteit/volume/voorraadvorming.
  – Sinds de DHL`s en UPS`s / DPD`s hun intrede hebben gedaan, doet ‘afstand’ er niet meer toe.
  – Voorraadvorming doet de groothandel al zo min mogelijk.
  De functie van wat vroeger de groothandel was is verschoven naar de werkvoorbereiding. Waar vroeger materiaal voor een project door de magazijnmeester werd uitgetrokken en klaargezet, daar gaat nu de materiaallijst naar de groothandel. De groothandel is verworden tot een afdeling inkoop c.q. magazijn op afstand. Heel nuttig, maar noem het geen Groothandel, want dat is het eigenlijk niet meer. Nog een klein aantal fabrikanten van basisproducten met in een grote variatie, (Finder b.v. ) heeft baat bij distributie via een groothandel. Maar zodra het een beetje moeilijk begint te worden dan kan de installateur zich met zijn technische vraag net zo goed rechtstreeks tot de fabrikant wenden, en die bestelling loopt dan zo ‘en passant’ mee.
  zo werkt het bij mij wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan