fbpx
Nieuws

Feyenoord traint met restwarmte

Giovanni van Bronckhorst heeft gisteren officieel de eerste paal geslagen voor het nieuwe trainingscomplex van Feyenoord. Techniplan Adviseurs hielp voetbalclub Feyenoord bij het ontwerp voor het nieuwe onderkomen waar straks het eerste elftal gaat trainen. Het Rotterdamse ingenieursbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle technische gebouwinstallaties. Dankzij verschillende maatregelen om het energieverbruik van het complex te reduceren, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag.

De nieuwe trainingsaccommodatie komt op het voormalige terrein van amateurclub VV Hillesluis. Het hoofdgebouw heeft een totale omvang van circa 2.600 m2 ‎bruto-vloeroppervlakte (BVO). Inspiratie voor het nieuwe complex deed Feyenoord op door werkbezoeken bij onder meer Manchester City en Bayern München. De oplevering van het complex wordt in het voorjaar van 2018 verwacht.

Restwarmte

Bijzonder aan het nieuwe trainingscomplex is het gebruik van restwarmte van het stadsverwarmingsnet voor de ruimte- en veldverwarming, de warmtapwaterbereiding en zelfs de wasdrogers. Gasaansluitingen zijn daardoor niet nodig. Ledverlichting zorgt voor een extra reductie van het elektraverbruik.

“Wij zijn er trots op dat wij bij dit prestigieuze, typisch Rotterdamse project zijn betrokken,” aldus Allard Jansen, projectleider bij Techniplan Adviseurs. Bij het ontwerp van het gebouw en haar installaties staat het welzijn en de prestaties van de spelers steeds voorop. “Belangrijk in dit project is de balans tussen duurzaamheid en comfort,” legt Jansen uit. “Daarin gaan we zoals altijd voor het hoogst haalbare resultaat, op beide vlakken. Wat dat betreft is dit met recht een topsportproject.”

Techniplan Adviseurs werkt in het project samen met Kooiman Infraprojectadvies, Moederscheim Moonen Architecten, IMd raadgevende ingenieurs en LBP Sight. Bouwbedrijf Berghege is de aannemer van het project.

2 reacties op “Feyenoord traint met restwarmte

  1. Derk schreef:

    Restwarmte uit het Rotterdamse warmtenet ?

    Is dat niet dat ouderwetse warmtenet wat op hoge temperatuur gemiddeld 30-45% van de erin gestopte energie verliest en door weer een enorme klant aan te sluiten niet zomaar in temperatuur omlaag kan.
    Het Rotterdamse niet duurzaam te maken warmtenet wordt gestookt op import afval (want zelf leveren we te weinig afval aan) en gas.
    Dit net is ANTI duurzaam en door maar te blijven aansluiten help je alleen maar aandeelhouders van Eneco, Nuon en gemeente Rotterdam aan een dikke portemonnee. Gelukkig komt het straks allemaal op de haven via de warmterotonde waarna het lekkende net op chemicaliën en Shell-olie zal worden gestookt….

    Terwijl dit nou bij uitstek mooie projecten zijn voor echte duurzame warmte via WKO…
    Wanneer gaan we in NL leren dat warmtenetten erger vervuilen dan gas ??
    Enkel nog aansluiten op Lage temperatuur netten ( max 50 graden ) die kunnen we verduurzamen.
    En voor de Geothermie droom is lage temperatuur ook beter daar we de hoge temperaturen juist bij bedrijven willen hebben en het dan eventueel kunnen uitkoelen in een woonwijk…

  2. Sjaak Boks schreef:

    Ja Derk, je hebt hellemaal gelijk de politiek laat zich adviseren door bedrijven die het meest aan verdienen. samen met de politiek en de omgevingsdiensten hebben ze de kennis niet om de berekende besparingen te weerleggen.
    ga maar eens rekenen wat het kost ( in CO2) om het stadsverwarmings net op 120C te houden met bedrijven die op afstand nog restwarmte hebben.
    alleen rest warmte van een naastgelegen bedrijf is rendabel en beter voor het milieu, de rest is flauwekul
    Aardgas of waterstof gas, die laatste is zeer gevaarlijk, zijn een optie maar ook zonnewarmte is voor nieuwe woningen haalbaar alleen zijn die installaties niet zo kostbaar dus niet interessant voor de meeste advies bureaus. voor mijn bureau wel dat het uitgangs punt, lage investering en veel besparing op CO2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.