fbpx
Nieuws

Fijne loodgietersdag vandaag!

Elk jaar op 11 maart is het World Plumbing Day, oftewel Wereld Loodgieters Dag. Een dag waarop technische vaklui even extra in het zonnetje gezet mogen worden.

Techniek Nederland grijpt deze dag aan om de carrièrekansen in het installatievak extra te onderstrepen. Want er zijn de komende jaren tienduizenden extra technici nodig. Om het tekort van nu te compenseren, maar bovenal om de drukte rondom de energietransitie en verduurzaming van Nederland het hoofd te kunnen bieden.

En met de verkiezingen in aantocht is wat extra lobby voor het technisch beroepsonderwijs en het mooie installatievak natuurlijk al helemaal niet verkeerd. Helden, volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Hij pleitte voor een diplomabonus en vrijstelling van collegegeld voor aspirant-technici.

Instroom en uitstroom

Hoewel er best wel wat jongeren instromen, kampt de branche ook met een forse uitstroom. Dit komt omdat de installatiebranche vergrijst, en in commerciële branches die niet de Metaal en Techniek cao volgen, technici beter betalen. De installatiebranche moet ook zelf haar arbeidsvoorwaarden moderniseren, zei Terpstra vorig jaar in een interview met Installatie.

Terpstra ziet dat het vak snel verandert. “Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler. De moderne loodgieter is een ambachtelijke vakman of vakvrouw, maar heeft óók verstand van ict.”

https://www.installatie.nl/nieuws/bonus-voor-technische-opleiding/

2 reacties op “Fijne loodgietersdag vandaag!

 1. Wim schreef:

  Wilde even iet kwijt
  Over een loodgieter bedrijf j van de poel
  Ik wil even zegen j van de poel dat is een top bedrijf
  Het bedrijf zit in bilthoven
  Hij is goed voor zijn personeel
  En voor klanten heb er zelf met plezier gewerkt daar maar nu met pensioen
  Vrg Wim traa

  • jos schreef:

   Beste Wim,

   Mooie woorden , maar als er niet snel wat gebeurd , worden loodgieters schaars .Er zal veel moeten veranderen Sprak gisteren nog iemand die al twee weken aan het zoeken was naar een goede loodgieter .Klus bedrijven zijn er genoeg , maar een echte opgeleide gecertificeerde loodgieter zijn er steeds minder ( velen stoppen komende jaren ), meeste gecertificeerde installateurs voelde zich (sinds 1997, toen de grenzen open gingen) in de steek gelaten door de branche-organisaties , waar wel ieder jaar geld voor certificering aan werd betaald . Iedereen kon zomaar voor zichzelf starten zonder diploma,s , zonder middenstandsopleiding etc .Uurlonen kwamen onder druk te staan , want de klusbedrijven gingen ruimschoots lager met hun uurlonen , waardoor je als erkend bedrijf maar de concurrentie moest bolwerken en ook voor lagere tarieven moest gaan werken ondanks de hogere kosten .Als erkend vakman werd er op je neergekeken en je werd vergeleken met de handige klusjesman. Na de aanslag op de Twin-towers is de wereld economie drastisch veranderd .Ook in Nederland, je merkte dat mensen het meer en meer economisch zwaarder kregen ,vaste lasten belastingen etc werden meer en meer( er blijft netto steeds minder over aan het einde van de maand) , voor werkzaamheden werden tig offertes aangevraagd en steeds meer mensen werden ook wanbetalers ( werkzaamheden laten verrichten , terwijl je er geen geld voor hebt) . Ook steeds meer mensen/ouders waar je installatiewerk voor verrichtte vertelde vol trots dat hun zoon /dochter gingen studeren , want vieze handen zoals u dat is niet meer van deze tijd . Daarom zal het goed zijn dat er nu tijdperk komt waarin door de Overheid wordt ge-investeerd in goede technische opleidingen met als doel dat degenen die kiezen voor de techniek een goed netto salaris gaan ontvangen of minimaal 80 euro ex b.t.w. als z.z.p-er kunnen gaan vragen vastgesteld in C.A.O voorwaarden en door de branche-organisaties met steun van de politiek , zodat er in Nederland weer respect ontstaat voor Technische beroepen en de keuze voor die “vieze handen ” extra wordt beloond . En willen mensen niet betalen voor een goede vakman , dan moeten ze de werkzaamheden maar lekker zelf doen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.