fbpx
ISH 2019

Flair opvolger Renovent Excellent

De Renovent Excellent-reeks ventilatie-wtw’s krijgen een flinke make-over. Nieuwe wisselaar, nieuwe ventilator, meer communicatiemogelijkheden en een nieuwe naam: Flair. Op de ISH in Frankfurt toonde Brink al de eerste uit de serie, met een capaciteit van 325 m3/h. Op de Nederlandse VSK zal Brink een 300 m3/h-variant introduceren.

Slakkenhuis

De nieuwe ventilator komt uit de stal van ebm-papst. Door het bijzondere slakkenhuis-ontwerp claimt Brink dat de ventilator efficiënter en stiller is dan de huidige toestellen op de markt. Door de verbeterde aerodynamische vormgeving wordt volgens berekeningen van Brink zo’n 10 procent minder energie verbruikt. Eenmaal ingesteld op een bepaalde capaciteit, zorgt het toestel er zelf voor dat deze constant blijft. Een anemometer, een kleine ventilator die in de luchtstroom is geplaatst, meet de luchtsnelheid. De geïntegreerde besturing wijzigt de snelheid van de EC-motor naar de gewenste waarde, waardoor de ventilatiecapaciteit gereguleerd wordt. In combinatie met het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid kan het toestel exact het ingestelde volume garanderen.

Warmtewisselaar

Voor het terugwinnen van warmte uit verbruikte ventilatielucht ontwikkelde Brink samen met Holmak HeatX, eveneens uit Staphorst, een nieuwe warmtewisselaar. Daarin treedt een lagere drukval op dan in de tot nog toe gebruikte wisselaars, waardoor het energieverbruik flink daalt. Door het grote oppervlak is de nieuwe warmtewisselaar bovendien efficiënter. Brink becijfert het rendement op 95 procent.

Geluid

De nieuwe Flair is ook stil. Ingebouwd in een systeem blijft het geluidsniveau van de installatie eenvoudig beneden de 30 decibel die vanuit regelgeving vaak wordt gesteld als maximum in woningen. Zelfs wanneer de ventilatie op vol vermogen draait, kan het systeem binnen de grenzen voor het maximum geluidsniveau van 30 decibel blijven. Adviseurs hanteren tegenwoordig zelfs een bovengrens van 27 of zelfs 25 decibel voor het complete ventilatiesysteem, waarbij De regelgeving stelt maximaal 30 decibel.

Aansturing

Naast de gewone standaard connectiemogelijkheden is de Flair uitgerust met Modbus en een internetaansluiting. Hiermee kan het toestel eenvoudig worden opgenomen in gebouwbeheer­systemen en zijn er volop mogelijkheden voor Internet of Things. Voor vraagsturing en bediening kan het toestel draadloos communiceren met sensoren en controls via RF.

Op lange termijn volgen volgens de fabrikant ook nog de kleine 225, en een versie van 450 en 600 m3/h.

1 reactie op “Flair opvolger Renovent Excellent

  1. […] die in september op de markt komt. Dit toestel meet volgens de fabrikant een COP van 21,4. De Flair 300 van Brink, die nog niet leverbaar is, gaat volgens de eerste specificaties een COP van 19,4 halen. Beide […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.